АРАНЖМАНИ за Турску предстојећег лета биће скупљи од 20 до 30 евра по особи, јер ова земља од априла уводи боравишну таксу за стране туристе.

Таксе ће се плаћати на рецепцији, а најскупља ће бити за оне који спавају у хотелима са пет звездица. Они ће плаћати око три евра (18 лира) по дану, по особи. Боравишна такса у хотелима са четири звездице износиће два евра (12 лира), по дану, у хотелима са три 1,5 евро и у смештају са две звездице ће бити нешто мање од евра.

Боравишне таксе биће ослобођена само деца до 12 година, а почеће да се наплаћује свим туристима који отпутују у Турску од априла. Турске власти се надају да ће од наплаћених боравишних такса обогатити буџет за најмање 400 милиона евра. Наиме, прошле године су хотели са четири и пет звездица остварили 144 милиона ноћења, а 80 милиона је било у хотелима са пет звездица!

Прочитајте још -Грчка не да попусте: Да ли ће бити јефтинијег летовања?

Турска је ову одлуку саопштила још на сајму туризма у Лондону, а британски и немачки туроператори су били затечени. Власници туристичких агенција у Србији су ову одлуку чули тек у јануару од турских партнера. Слична се ситуација догодила када је Грчка 1. јануара 2018. године увела боравишне таксе. Грчке таксе су скупље, јер се за дан у хотелу са пет звездица плаћа четири, а у хотелу са четири три евра. Дневна боравишна такса у грчком хотелу са три звездице кошта исто као и у турском - 1,5 евра.

Боравишне таксе у Бугарској су јефтиније, па тако за читав одмор у, рецимо, Сунчевом брегу туриста плаћа од три до пет евра, а износ је укључен у цену. У Италији је скупље, па се од два до седам евра плаћа дневно, у зависности од броја звездица. Шпанија наплаћује од 0,45 до 2,25 евра дневно, а Црна Гора тражи евро по дану, по особи. Боравишна такса у Србији је најскупља у познатим туристичким местима попут Копаоника, Златибора или Београда и кошта 155 динара дневно, по особи.