Загребачки портал Дневник.хр позвао је читаоце да, као алтернативу "западним" скијалиштима, проведу зимовање на Старој планини, једном од најлепших зимских туристичких центара у Србији, где ће уживати у свим зимским радостима.

У тексту се наводи да Стару планину називају и Балкан планина, а многи говоре да је једна од најлепших природних лепота Србије.

Додаје се да је добро што тамо чак пет месеци у години може да се ужива на снегу, па је идеална за скијање.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Златибор, Београд, ноћни проводи, бање, планине, па и графити: Србија топ дестинација Европе

"Проглашена је заштићеном и категоризована као парк природе. Највиши јој је врх, а уједно и највиши у Србији Миџор, а висина му износи 2.169 метара. Осим скијања и сноубординга, овде можете да уживате и у планинарењу, а док временске прилике то допуштају, у погледима с висине можете уживати и ако летите змајем или параглајдером", наводи Дневник.хр.

Портал препоручује Стару планину и свима који "желе да прескоче скијање и упознају чудесну планину у пролеће или лето".

У тексту се указује на то да ће популарни европски догађај Хајландер, који се традиционално одржава на Велебиту у Хрватској, овог јуна бити одржан управо на Старој планини.

Реч је о планинарском изазову у дужини од 100 километара, који учесници треба да пређу за пет дана.

Дневник.хр наводи да је Стара планина смештена у источној Србији и природна је граница према Бугарској, да је од Београда удаљена 330 километара, а од Загреба 735 километара, па је за вожњу аутомобилом из главног града Хрватске потребно око осам сати.

У тексту се истиче да снег на Старој планини често падне већ с првим даном јесени, али да и ако природног снега нема у довољним количинама, топови омогућавају несметано скијање.

Аутор текста се побринуо да читаоце обавести и о ценама ски-пасова, па тако наводи да улазак на скијалиште шест дана кошта 8.500 динара, да цена дневног ски-пас за одрасле у главној сезони износи око 2.200 динара, а за децу 1.700 динара.

"Ски-центар Стара планина састоји се од скијалишта Бабин зуб, на којем је доступна жичара Коњарник као четворосед с покретном траком за укрцавање до 1.400 скијаша на сат, а може се користити и ски-лифт - сидро Сунчана долина, чији је капацитет 1.200 скијаша на сат. Ако са собом водите децу, доступан вам је дечји ски-вртић у склопу хотела Стара планина", пише у тексту.

Аутор читаоце позива да истраже и локацију Јабучко равниште, где се налази прва у погон пуштена гондола у Србији, у којој од хотела према осталим жичарама и стазама може да се превезе до осам особа, а на том делу скијалишта може да се дође и до Бабиног зуба жичаром Рудине.

Додаје се да се може скијати на више од 13 километара стаза различите тежине, а они који воле веће изазове на скијама или сноуборду, на располагању имају стазу за слободну вожњу.

"Укупно има пет ски-лифтова, најтежа стаза има три километра, она средње тежине три, док је најједноставнија дужине седам километара - довољно за уживање", закључује се у тексту загребачког портала.