Не морате на Алпе: Загребачки портал препоручује Стару планину за зимовање

Танјуг

14. 01. 2020. у 22:28

Не морате на Алпе: Загребачки портал препоручује Стару планину за зимовање

Фото М. Лабудовић

Зимовање на Старој планини могло би да буде одлична алтернатива „западним“ скијалиштима, наводи загребачки портал Дневник.хр. Одлична је за скијање, али је чудесна и у пролеће и лето, констатује портал

Загребачки портал Дневник.хр позвао је читаоце да, као алтернативу "западним" скијалиштима, проведу зимовање на Старој планини, једном од најлепших зимских туристичких центара у Србији, где ће уживати у свим зимским радостима.

У тексту се наводи да Стару планину називају и Балкан планина, а многи говоре да је једна од најлепших природних лепота Србије.

Додаје се да је добро што тамо чак пет месеци у години може да се ужива на снегу, па је идеална за скијање.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Златибор, Београд, ноћни проводи, бање, планине, па и графити: Србија топ дестинација Европе

"Проглашена је заштићеном и категоризована као парк природе. Највиши јој је врх, а уједно и највиши у Србији Миџор, а висина му износи 2.169 метара. Осим скијања и сноубординга, овде можете да уживате и у планинарењу, а док временске прилике то допуштају, у погледима с висине можете уживати и ако летите змајем или параглајдером", наводи Дневник.хр.

Портал препоручује Стару планину и свима који "желе да прескоче скијање и упознају чудесну планину у пролеће или лето".

У тексту се указује на то да ће популарни европски догађај Хајландер, који се традиционално одржава на Велебиту у Хрватској, овог јуна бити одржан управо на Старој планини.

Реч је о планинарском изазову у дужини од 100 километара, који учесници треба да пређу за пет дана.

Дневник.хр наводи да је Стара планина смештена у источној Србији и природна је граница према Бугарској, да је од Београда удаљена 330 километара, а од Загреба 735 километара, па је за вожњу аутомобилом из главног града Хрватске потребно око осам сати.

У тексту се истиче да снег на Старој планини често падне већ с првим даном јесени, али да и ако природног снега нема у довољним количинама, топови омогућавају несметано скијање.

Аутор текста се побринуо да читаоце обавести и о ценама ски-пасова, па тако наводи да улазак на скијалиште шест дана кошта 8.500 динара, да цена дневног ски-пас за одрасле у главној сезони износи око 2.200 динара, а за децу 1.700 динара.

"Ски-центар Стара планина састоји се од скијалишта Бабин зуб, на којем је доступна жичара Коњарник као четворосед с покретном траком за укрцавање до 1.400 скијаша на сат, а може се користити и ски-лифт - сидро Сунчана долина, чији је капацитет 1.200 скијаша на сат. Ако са собом водите децу, доступан вам је дечји ски-вртић у склопу хотела Стара планина", пише у тексту.

Аутор читаоце позива да истраже и локацију Јабучко равниште, где се налази прва у погон пуштена гондола у Србији, у којој од хотела према осталим жичарама и стазама може да се превезе до осам особа, а на том делу скијалишта може да се дође и до Бабиног зуба жичаром Рудине.

Додаје се да се може скијати на више од 13 километара стаза различите тежине, а они који воле веће изазове на скијама или сноуборду, на располагању имају стазу за слободну вожњу.

"Укупно има пет ски-лифтова, најтежа стаза има три километра, она средње тежине три, док је најједноставнија дужине седам километара - довољно за уживање", закључује се у тексту загребачког портала.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Rale

15.01.2020. 11:51

prioritet broj 1 za Staru Planinu mora da bude da se napravi novi pristupni put , direktno sa Koridora 10 novi brzi put ka skijalištu.

Dejan K.

15.01.2020. 22:46

@Rale - Da li ste sigurni da taj put ne bi izazvao nezeljenu degradaciju prirodne lepote? Kada sam posetio Staru planinu letos video sam koliko protesta izaza gradnja mini hidroelektrana, zamislite tek gradanja magistralnog puta. Ne kazem da ne treba poboljsati put, medjutim treba biti oprezan. Ne sme nam se ponoviti Kopaonik.... valjda smo 40 posle te katastrofe pametniji.

Лала

16.01.2020. 09:41

Највиши врх у Србији је Ђеравица на Проклетијама, 2656мнв.