ПЕТ ноћења у Москви са авионским превозом за 200 евра - аранжмани који могу да се купе на Инстаграму често су јефтинији од најјефтиније авионске карте.

Уместо у агенцији, многи српски туристи су у последње време путовања почели да уплаћују преко профила на друштвеним мрежама код људи који на кућном рачунару траже повољне авионске карте и резервишу смештај. Оваква путовања су илегална, туристима не пружају никакву заштиту, "организатори" путовања нису професионалци, али их путници бирају јер су јефтинија. Ови нелојални "туроператори" постоје само на друштвеним мрежама, а реч је младима који су успели да себи организују повољно путовање, па су одлучили да своју услугу понуде другима и на томе и зараде.

- Црно тржиште туристичких услуга у Србији непрестано расте и прешло је границу од 30 одсто - каже Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција ЈУТА.- Поред илегалних водича, превозника и власника апартмана сада су се на друштвеним мрежама појавили и лажни организатори путовања. Нажалост, туристи које су преварили и нису добили оно што су платили не жале се ЈУТИ нити Туристичкој инспекцији, јер су сами свесни да су насели на онлајн превару.

Прочитајте још - Ако вам се не свиђају фотографије са путовања постоји решење

У току је писање Предлога закона о онлајн пословању који ће обухватити и област продаје туристичких путовања путем интернета. Међутим, ни један постојећи закон до сада није успео ни да спречи продају туристичких аранжмана "преко бандера", а онлајн пословање последњих година се свакодневно мења да ни један правни акт не може да прати промену.

- У западном свету више нико не види новац, па не само што су сви прешли на онлајн плаћање, већ се 80 одсто финанасијских трансакција данас обавља путем мобилних телефона - истиче Сеничић.- Инспектори у Србији и данас агенцијама траже предрачун и да виде уплату са "позивом на број". У исто време земље као што су Аргентина странцу чим плати кафу картицом истог тренутка шаље поруку са поруком да је добио "такс фри" повраћај новца.

САЈТОВЕ НИКО НЕ ПРОВЕРАВА

БАНДЕРАШИ деценијама оглашавају на бандерама излете, а путовања организују и планинари, свештеници, тренери, пензионери, политичке партије, општине, синдикати, удружења, власници једрилица, таксисти, водичи ...

Бројни портали на српском језику продају аранжмане за Грчку и Турску, а регистровани су у овим земљама. Туристи када уплате оваква путовања директно шаљу новац на приватан рачун власника портала који нити плаћа порез Србији нити нуди гаранцију путнику.