ИЗБЕГАВАЈТЕ железничку станицу Лион и Ест, не користите метро линију 8, не идите на Трг Бастиља, не шетајте Гранд булеваром и изнајмите тротинет - то су најважнији савети за туристе који у наредном периоду одлуче да посете Париз.


У Паризу су почеле велике јануарске распродаје које ће трајати до 4. фебруара, читав Дизниленд је у знаку "Ратова звезда" и промоције новог филма, а по граду ће предстојећег викенда на путу до дворца Винсен пролазити 700 невероватно добро очуваних олдтајмера које су возили славни глумци или су "играли" у чувеним филмовима. За то време "жути прслуци" ће протестовати, јер су најавили блокаду Париза 9. и 19. јануара.


Најкритичнији дан је субота, али поред ових редовно се одржавају и други штрајкови, па су тако, рецимо, пилоти и туристички водичи најавили протест у понедељак 3. фебруара.


Протестни марш обично почиње око 13 часова и жути прслуци се најчешће окупљају на станици Лион, па иду ка Бастиљи и протест се завршава на станици Ест. То значи да је затворена метро линија 8 као и неколико станица на линији између Гранд Булевара и Опера.


Треба имати у виду да аутоматске метро линије 1 и 14 возе увек, па и у време штрајка. Остале метро линије саобраћају на пет до десет минута, али суботом, због штрајка, не стају на свим станицама.


Прочитајте још: Протест у Паризу, полицајацима прекипело


Изнајмљивање тротинета и бицикала у Паризу је једноставно, а довољно је имати кредитну картицу. Многи тротинети могу да се оставе било где, а за бицикле постоје станице. Просечна цена је 12 евра за четири сата.