ПРЕДСТОЈЕЋЕГ лета многи српски туристи ће бити у ситуацији да плате повратни аутобуски превоз за особе које можда са њима и не путују, а неће моћи ни рецимо да за купљени аранжман накнадно уплате аутобуски превоз.

Већини туристичких агенција у јануару истиче лиценца за рад, али поред нових услова које ће морати да испуне, најзаниљмивија промена је увођење "јединствене цене". Наиме, многи су се обрадовали да ће то значити да више неће бити разних "скривених трошкова" којима су их агенције до сада бомбардовале. Нажалост, у пракси то значи да ће туристи и даље плаћати таксе (попут боравишних и напојница) и даље ће их плаћати на лицу места, али и да аранжмани више неће бити флексибилни.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НОВИ ПРОПИСИ: Боља контрола за сигурнији одмор и залогај

ЈОШ ЈЕДАН ПАПИР СВИМ агенцијама у јануару истичу лиценце, а да би добили нове власници ће морати да уплате десет пута скупље полисе осигурања пословања или набаве гаранције. Још је занимљивији захтев да одговорно лице мора да донесе Б2 потврду да познаје страни језик. Ова потврда се доказује уз водичку лиценцу, потврду из школе језика или са Филолошког факултета.

- С обзиром на то да ће агенције морати да имају јединствену цену, то значи да туристи који су рецимо у децембру уплатили само смештај у Грчкој, неће моћи да се у мају предомисле и дођу да доплате превоз - објашњава Александар Сеничић, директор Националне асоцијације агенција ЈУТА. - Уколико им се ауто поквари, они ће морати да сторнирају стари уговор и потпишу са агенцијом потпуно нов, који ће укључити и аутобуски превоз. Додуше, тада неће моћи да добију аранжман по децембарској цени. Међутим, чак ни то није велики проблем, већ постају немогуће ситуације у којима мајка са децом путује авионом, а отац колима. Или када неко пожели да деца оду у Грчку прво са бабом и дедом, а родитељи касније дођу.

Једна агенција је израчунала да уколико се придржава правила о "јединственој цени" и приреми ценовник са свим могућим ситуацијама, туристи ће бирати међу 15.360 аранжмана за Грчку"! Ова агенција је, иначе, највећа на нашем тржишту.

- Велики проблем ће имати туристи који одлуче да оду у бољи смештај, јер се долази до парадокса да двоје који одаберу трокреветни апартман морају да плате аутобуски превоз за трећу, непостојећу особу - истиче Сеничић. - Такође, туристи ће проводити дупло више времена на шалтерима агенција, док се не пронађе њихова јединствена цена.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Варала свака шеста агенција

Са још већим проблемом ће се, међутим, срести туристи који одлуче да путују индивидуално, сами бирају датуме поласка и уплате путовање путем резервационих система. Наиме, грчки хотелијери формирају цене дневно и агенције немају утицај на попусте и поскупљења. Они, дакле, неће моћи да бирају датум поласка, јер ће агенције бити дужне да имају фиксне термине полазака или готово безброј "јединствених ценовника", која на овај начин не постоје нигде у свету.


ИНСПЕКТОРИ ПОХВАЛИЛИ АГЕНЦИЈУ "САБ"

ПРЕМА новом Закону о туризму агенције имају право да позову туристичке инспекторе у превентивну контролу, да утврде да ли су им папири припремљени како треба, а уколико нису немају право да их казне. Занимљиво је да су туристички инспектори утврдили да је све уреду са документацијом агенције "Флај Флај" седам дана пре него што је банкротирала. Агенцију "САБ" инспектори су посетили два дана пре него што је 6.000 туриста оставила на улици.А. МИКАТА