СРБИЈА ће у наредних пет година имати 600 хотела, а Београд ће у више од 300 нових и реновираних објеката примати туристе, процењује професор Георги Генов, директор Удружења хотелијера.

Генов ову тврдњу темељи на основу досадашњих трендова улагања, јер су, да посетимо, сваког месеца отварана најмање два, па и четири нова хотела.

Прочитајте још: Влада Србије дели 100.000 ваучера, пожурите на шалтер Поште

- Србија тренутно има 367 хотела, а већ у јануару наставиће се отварање нових објеката, па ћемо овим темпом до 2025. године, практично, дуплирати објекте - објашњава Генов.- Велики број страних, али и домаћих улагања у хотелијерство. Нажалост, Београд и даље није добио хотел са "пет звездица супериор", а увелико имамо клијентелу којој је потребан врхунски смештај. Уколико ПДВ на храну буде смањен са досадашњих 20 на 10 одсто - туризам ће наставити да цвета у нашој земљи.

Прочитајте још: Кад странац проба славско жито (ФОТО/ВИДЕО)

Србија има 750.000 столица у ресторанима, кафићима, пицеријама и осталим објектима у којима се служи храна. Овај број се свакодневно повећава, јер се посао угоститељима добро развија. Међутим, велики проблем очекује српски туризам наредних година:

- Кадрови су горући проблем српског туризма и плате ће за добре раднике морати да се повећају - истиче Генов.- Радна снага не прати улагања и инвеститори имају проблем са квалитетним кадровима. Морамо да едукујемо, пре свега, конобаре, а онда и све остале у ланцу услуга. Неопходно је мање теорије и више праксе у школама. Деца долазе у школу без основног домаћег васпитања, па се дешава да конобари не знају да кажу "добар дан"! Не знају ни да се насмеју! Одлазак у ресторан је церемонијал, строго утврђен протокол који мора да се научи и строго поштује, а почиње осмехом и благим наклоном.

СЕЗОНСКИ РАД

МНОГИ конобари раде "на црно", а увођење сезонског рада ће то спречити.

- Обећано нам је да ће се у угоститељству дозволити сезонски рад исто као што постоји у пољопривреди према Закону о ангажовању сезонских радника - истиче Генов.- То значи да ће газде моћи да пријаве раднике на 20 сати недељно.