ПРВА листа угоститељских објеката који ће примати туристе са ваучерима Владе Србије биће објављена 31. децембра, а сви они који желе да оду на одмор у Србији са попустом од 5.000 динара могу да се пријаве првог радног дана на шалтеру најближе Поште.

Министарство туризма ће листу угоститеља ажурирати сваког петка, а ове године се очекује да ће грађани моћи да бирају међу више од 1.500 хотела, апартмана и осталих категорисаних објеката. Влада је пре неколико дана усвојила Уредбу која предвиђа доделу 100.000 ваучера у смештајним објектима Србије.

Прочитајте још: На пролеће аконтација за одузете некретнине: Рок за обештећење власника одузете имовине неће бити померен

Ово ће бити пета година како Влада грађанима додељује ваучере за одмор у Србији и ово право је, до сада, искористили скоро 400.000 људи. Ове године је свих 100.000 ваучера преузето до априла, па је Влада одобрила додатних 20.000 који су, такође, "планули" до краја тог месеца.

Право на добијање ваучера имају, као и до сада, пензионери, незапослена лица, корисници права на туђу негу и помоћ, запослени чија примања не прелазе износ од 60.000 динара, корисници права на накнаду на породичну инвалиднину по палом борцу, ратни војни инвалиди и цивилни инвалиди рата са примањима нижим од 60.000 динара као и носиоци активног породичног пољопривредног газдинства.

Право на ваучер, корисник може остварити само по једном од наведених основа у угоститељским објектима изван места пребивалишта у трајању од најмање пет ноћења.

Ваучер се не може користити на територији Београда и Новог Сада и њиме се не могу плаћати исхрана, пиће, здравствене и друге услуге и боравишна такса, већ само услуга смештаја.