РИМ: СПЕЦИЈЛНО ЗА “НОВОСТИ”


Венеција је поново под водом и јутрос је ниво стигао до 120 цм, а до вечерас ће се плима подићи до 130 сантиметара, и реч је о феномену који не престаје иако у далеко мањој мери од катастрофичног 12. новембра ове године.

Само што су се вратили у Венецију представници Удружења хотелијера који су, пре три дана, дошли у Рим у седиште Удружења страних дописника са молбом да новинари пишу о сигурности боравка у том граду, и без високе воде, позивајући туристе који су напустили или отказују боравак у Венецији да се врате, поново је стигла висока вода за католички Божић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Venecija ponovo pod vodom: Potopljeno 80 odsto grada, zatvoren trg Svetog Marka

Слушали смо истински очај хотелијера, а то значи свих угоститеља, занатлија, свих оних који живе од туризма. Чине огромне напоре да покажу колико се Венеција вратила у пређашње стање, оспособила објекте, средила хотеле за једну ноћ или један дан.

Електронским медији даноноћно приказују да Венеција блиста за Божић и за Нову годину, шаљу снимке широм света, позивају туристе који су пре само годину дана попуњавали све расположиве капацитете. До сада су у Венецији, у више од 300 хотела у историјском делу града, капацитети само 45 посто попуњени.

Пљуште отказивања, нема нових резервација и не отказују само амерички туристи, који су представљали 15 посто свеукупних долазака, већ и енглески (8 посто), француски (6,5). Отказано је 40 посто укупно фактурисаног смештаја, али додатни удар на ову нимало ружичасту ситуацију предстаљају и откази великих масовних догађаји као што су конгреси, научни скупови и сл.


Иако и градоначелник и туристички посленици показују цифре, фотографије, видео записе, да висока вода може да преплави само 54 посто историјског дела града, изгледа да је све узалуд, фотографије из новембра са Трга Светог Марка и претпостављамо и данашње иако ситуација није ни изблиза драматична, ништа неће променити на боље. Напротив, отказивања која су била евидентна до краја марта 2020. године се настављају.

Иако хотелијери поручују да су цене у огромном проценту снижене, позивају туристе широм света, нудећи своју познату гостопримљивост, све је изгледа узалуд, јер ће и данашње као и фотографије за Божић ићи у свет и тако се чини да су оне једино сведочанство о стању у Венецији, иако тамошњи туристички радници навикли на овакве ситуације знају како да се ефикасно боре са високом водом и угосте туристе на безбедан начин.