Кад странац проба славско жито (ФОТО/ВИДЕО)

Novosti Online / А. М.

четвртак, 19. 12. 2019. у 14:45

Кад странац проба славско жито (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: В. Данилов

Програм "српска слава" све популарнији међу гостима из иностранства. Туристи директно учествују у прослави српских породица, али не доносе поклон
СЛАВУ славили, славу не заборавили увек се срећно налазили - овим речима наздрављају страни туристи - "гости" на српској слави која се сваке недеље у 14 часова организује у Конаку кнегиње Љубице.

Програм "Српска слава" је почео пре четири месеца и страним туристима се веома допада. Марко Панајотовић, домаћин славе, дочекује госте и објашњава најважније елементе овог старог српског обичаја који је од пре пет година на Унесковој листи нематеријалне културне баштине.

- Прва славска здравица се наздравља здрављу и благостању - каже Марко. - Сваки дом слави своју славу, а Конак кнегиње Љубице - Светог Николу, крсну славу Обреновића.

Славски сто је смештен у салону на спрату, а госте домаћица прво послужи ракијом, житом, чашом вина, па крофнама. Програм кошта 600 динара, а уз странце седи кустос, који преводи на енглески и објашњава све поступке у обичају.

- Овим програмом смо успели да странцима објаснимо стари српски обичај - каже Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда. - Туристи не слушају само причу и не гледају представу, већ учествују у слави. Такође, могу да чују везу славе винчанском културом и нашим прапрадедама.

Прочитајте још: Слава нас окупља под кандилом и иконом

Програм "Српска слава" је занимљив начин упознавања културе нашег народа, а ускоро се поново враћа и "Кафа код кнегиње Љубице". Музеј Вука и Доситеја организује монодраму "Мој отац Вук Караџић", коју изводи Ана Караџић. Ускоро се богатој понуди знаменитих жена Србије "придружује" и Наталија Обреновић, која ће говорити о својој судбини у Дому Јеврема Грујића.


ПРАВИЛА ОБЛАЧЕЊА

ТУРИСТИ од домаћина могу да чују и да се на славу не долази празних руку, већ се носе кафа, колачи, слаткиши, цвеће за домаћицу. Постоје и правила облачења, па се као ни на свадбу, никада не долази у белој гардероби.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације