Грчки хотелијери имају милионске дугове и траже партнере који ће заменити "Томаса Кука", али то, по свему судећи, нису наше агенције. Предстојећа сезона у Грчкој проћи ће у борби да се покрију дугови које је оставио "Томас Кук", а хотели ће покушати да попуне празнине које је овај (бивши) гигант оставио.


Пропаст најстарије британске агенције оставила је на Медитерану пустош за собом, а Грчка је један од највећих губитника. Многи су мислили да туристе наредног лета чекају ниже цене и већи попусти, али то се неће догодити, јер се ова дестинација није брзо прилагодила новој ситуацији. Нарочито хотели.


- Грчки хотелијери су имали лошију сезону и због "брегзита", а траже и нове партнере да преузму "Кукове" капацитете - каже Александар Сеничић, директор "Јуте". - Грчки хотелијери и даље не препознају "ол инклузив" и не нуде услугу попут Турске. При томе, мањим туроператорима не желе да снизе цене. Српске агенције не могу да надоместе ову празнину и добију попусте какве су Британци имали. Наиме, наши туристи иду у Грчку 100 дана годишње, док у вансезони иде мало људи и немају велику зараду. Руски туристи, рецимо, крећу чартер-летовима од Ускрса до Светог Димитрија.


Сеничић се управо вратио из Атине, где је био на највећем сајму туризма који је посвећен директним Б2Б састанцима. Он сматра да Србија нема алтернативу за грчке апартмане, где иде 85 одсто наших туриста, јер Црна Гора и Бугарска немају толике капацитете и тако добро развијен посао. И ове године ће, као и претходних, наше агенције закупити око 50.000 апартмана у Грчкој. И ту се цене неће мењати.Сеничић верује да ће пак грчки хотелијери бити у највећем проблему и да се на острвима треба надати бољим ценама код хотелијера који нису у дуговима.


Прочитајте још: Следеће године Грчка још скупља?!


- Пример хотела "Принсес палас" на Скијатосу говори како је грчким хотелијерима - истиче Сеничић. - Њима је "Кук" оставио милионске дугове, ко ће их покрити? Кук је пунио хотел девет месеци годишње, ко ће их заменити? Наше агенције овај хотел продају брзо, јер га наши туристи воле, али тамо иду од јуна до краја августа. Њихови радници су примали плату девет месеци, а ако не нађу "новог Кука", примаће само за три.


СЛАБА ВАЈДА ОД РУМУНА


Грци се годинама надају румунским туристима и радо флертују са њиховим агенцијама, јер је реч о огромном тржишту. Међутим, румунска обала на Црном мору се невероватно развија, граде се путеви и хотели, па велики број Румуна и даље летује у својој земљи. Други пак воле турски "ол инклузив", до којег могу да стигну брже него до Грчке.