НАЈМАЊЕ 40 одсто лежајева које "Букинг" нуди као смештај у Београду није регистровано, нити категорисано и ради мимо закона.

На чувеном сајту који обједињује различите врсте смештаја за туристе може се наћи 11.700 смештајних јединица у српској престоници, а ови подаци се са званичним, регистрованим смештајем не слажу.

- Огромна је несразмера између понуде на "Букингу" и онога што имамао евидентирано и што је легално - каже Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда. - Дакле, чим је смештај нерегистрован значи да власници раде нелегално. Други проблем је што се на "Букингу" оглашава и некатегорисани смештај, па се често дешава да, када гост дође, апартман не одговара ономе што је уплатио или се налази на сасвим другој локацији. То значи да неки власници издају један стан легално, а остале, неквалитетне, илегално, па самим тим долазимо у опасност да Београд као дестинација изађе на лош глас!

У Туристичкој организацији Београда процењују да је разлика између легалног и илегалног смештаја чак 40 одсто! У Беоргаду је ове године категорисано 20 одсто приватног смештаја више него лане. Ипак, подаци београдског секретаријата за привреду потврђују несразмеру у броју регистрованог и смештаја који се нуди на "Букингу".

- Подаци показују да је 15. новембра у Београду категорисано укупно 1.668 објеката са 3.916 лежајева - каже Милинко Беличковић, градски секретар за привреду. - Ове године је поднето 526 захтева за категоризацију и свима смо изашли у сусрет.

Пошто многи привредници имају проблема управо са овим сајтом, представници Привредне коморе Србије су почетком године имали састанак са људима из "Букинга".

- Они не би смели да продају некатегорисан смештај и новим члановима треба да траже потребну документацију, а уколико примете да нешто није у реду, требало би да обиђу смештајне јединице - каже Тијана Маљковић, секретар у Привредној комори Србије за туризам. - На састанку сам им предложила да ПКС буде канал који ће пратити станове, апартмане и хотеле који се пријављују. Њихова централа је то одбила, јер наводно ни у једној земљи немају такав вид сарадње. Понудила сам им и да они нама раде едукацију око приватног смештаја широм Србије, али су и то одбили. Желели смо да стандардизујемо са локалним самоуправама категоризацију приватног смештаја, да би свуда по Србији апартмани изгледали исто. Локане самоуправе не шаљу свуда чланове комисија да обиђу станове јер немају довољно људи.


САКУПЉАЈУ КАЈМАК

ПРОБЛЕМ са "Букингом" имају и српски хотелијери који су израчунали да је овај сајт на српском тржишту зарадио 10 милиона евра само на основу провизије!

- То значи да је "Букинг" из Србије износио један хотел годишње - каже Герги Генов, директор Удружења хотлеијера и ресторатера ХОРЕС. - Због тога Европска асоцијација хотелијера, чији смо члан, покреће акције директног букирања, јер овај сајт ни динар не улаже у смештај гостију. Хотелијери дочекују госте, перу чаршаве, чисте, спремају доручак и дају плате, а сајт за резевације сакупља кајмак!