ТУРСКА је "букнула", Грчка "атерирала", а Египат "експлодирао" -

- овако се, у најкраћем, може описати овогодишња летња сезона гледана кроз број чартер-летова који су српске туристе водили на топла мора.

Са београдског аеродрома су овог лета реализована 2.864 повратна чартер-лета, што говори о апсолутно рекордној сезони од када наше агенције организују пакет-аранжмане. Поређења ради, 2017. године забележено је 1.337 чартер-летова за Медитеран. Међутим, занимљив је распоред одредишта на која су слетали авиони са нашим туристима.

Грчка, некада неприкосновена и најомиљенија дестинација српских туриста бележи пад у броју путника који чартер-летовима иду до острва на Егејском, Јонском и Средоземном мору. Тако су, рецимо, протеклог лета 824 авиона слетела на грчка острва. Највише њих (155) слетело је на Крф, следи Крит (128), Родос (119) и Скјатос (114). Већ прошле године је забележен блажи пад, а када се ова упореди са 2017. годином када је 998 чартер-летова кренуло пут Грчке - јасно је да је лоша ценовна политика грчких хотелијера одбила многе српске туристе од Егејског мора.

Где су највише путовали авионом српски туристи протеклог лета? Слободно се може рећи: у Турску! Пре две године агенције су у Турску (тада само Анталију) послале 116 авиона са српским туристима. Већ наредне, 2018. године број се више него дуплирао - 331 чартер-лет! Овогодишња сезона је завршена пре месец дана, а од маја до краја октобра наше туристе у турске хотеле одвезло је 1.109 чартер-летова! Највише летова било је за Анталију (866), за Бодрум (179) и Даламан (64). Како незванично сазнајемо, наредног лета ће агенције тражити лет и за Измир.

" Турска "

Ипак, прави победник сезоне је Египат који је угостио шест пута више српских туриста него лане! Наиме, прошле године је ка Црвеном мору одлетело 118 авиона, а ове скоро шест пута више, чак 700! Занимљиво је да су се поред Хургаде наши туристи вратили у Шарм ел Шеик, и поново почели да иду на крстарење Нилом, а отворило се и ново летовалиште Марса Алам, на југу Египта. Такође, треба имати у виду да сезона у овој земљи траје 365 дана.

ДУБАИ РАСТЕ

БРОЈ српских туриста који авином путују у Италију и Шпанију већ годинама је сличан, али је од прошле године отворена Сардинија, као ново одредиште.

Међутим, број наших туриста у Уједињеним Арапским Емиратима непрекидно расте. Од 1. маја до краја октобра у Дубаи је на кратак одмор отишло 37.075 путника. Из Београда за Дубаи је обављено 285 повратних летова, а ка Палма де Мајорки само 53. Истина, током летњих месеци летела је и шпанска авио-компанија.