ОТВОРЕНЕ су нове ски-стазе, завршено је сређивање хотела и кафића, изграђена је нова гаража на Копаонику, на Јахорини је отворена нова гондола и све је спремно за званичан почетак овогодишње скијашке сезоне.

Због обилних снежних падавина у новембру многи европски зимски скијашки центри су на Алпима већ примили прве скијаше, а у Србији стазе први отвара Копаоник, традиционално, прве недеље у децембру.

Скијалишта Србије су за први дан скијања припремила стазе Караман гребен, Мало језеро и стазу Крст, а системи за вештачко оснежавање раде без престанка како би се у што краћем року уредио што већи број стаза за скијање.

Омиљена српска планина већ годинама не брине о снежним падавинама захваљујући систему за вештачко оснежавање, а ове сезоне скијаше очекује нова стаза на Крчмару, као и још четири у самом центру скијалишта. Ипак, највећа новина је отварање затворене гараже у центру Копаоника која има 350 паркинг-места и перионицу. Дневна карта је 1.900 динара, а започети сат 150 динара.

- Очекујем да ће паркирање сада бити много једноставније и да ће укупно искуство туриста бити боље - каже Дејан Ћика, директор ЈП "Скијалишта Србије". - Са Општином Рашка планирамо изградњу нових 140 паркинг-места код Сунчане долине, као и иградњу гондоле из Брзећа која ће додатно решити проблем паркирања.

Свечано отварање скијашке сезоне на Торнику заказано је за 20. децембар, а на овој планини ће скијаши моћи да се спусте новом "плавом стазом" дугачком 2,5 километара која је покривена и системом за вештако оснеживање. Скијашка сезона на Старој планини почиње 13. децембра.

Depositphotos

И Јахорина је спремна за овогодишњу сезону, јер је 30. новембра отворена гондола "Јавор-Партизан" са 36 кабина, капацитета са 2.700 скијаша на час.

Међутим, и остали туристички центри су осмилили програме за госте који не воле да скијају. Ски-стаза на планини Гоч радиће и ове године, али Врњачка Бања традиционално припрема богат новогодишњи програм, нарочито 13. јануара, за српску Нову годину.

Depositphotos

Улице и тргови војвођанских градова и села угостиће многе туристе који воле зиму нудећи им занимљиве програме. Већина градова организујe божићне вашаре, продајне базаре и новогодишње тргове са клизалиштем и музичким програмом, као што је на Палићу такмичење у спремању чварака, у Суботици трка Деда Мразова и у Новом Бечеју пецање манића. Ипак, најзанимљивије ће бити у Белој Цркви где се на Градском језеру дочекује подводни Деда Мраз!