Ћевапчићи и Ђурђевдан, сузе и селфији: Балканске туре хит међу - Балканцима

А. Миката

23. 11. 2019. у 23:07

Ћевапчићи и Ђурђевдан, сузе и селфији: Балканске туре хит међу - Балканцима

Сарајево Depositphotos

Све је веће интересовање за путовања по региону

ЋЕВАПЧИЋИ и Ђурђевдан, сузе и селфији - балканске туре су међу Балканцима све популарније. Грчки туристи желе да упознају остале балканске престонице, албански би да виде како изгледа Београд, бугарски би да се проводе у Србији "као некада", а српске занима да ли кафа и ћевапи на Баш-чаршији и даље имају исти укус. Ове туре коштају од 69 до 129 евра, а укључују два ноћења у добром хотелу, излете, посете винским подрумима, вечере уз музику...

- Путовања по региону су све популарнија и најмање једном месечно водимо наше туристе до Охрида и Скопља, Сарајева и Требиња или Софије и Пловдива - каже Љубиша Нешовановић из "Робинзон травела". - Доводимо и албанске туристе који обожавају Скадарлију. Недавно смо имали 150 албанских фармацеута којима је нарочито задовољство било да направе фотографије код Палате "Албанија" и натписа "Скадарска улица". Првомајско путовање у Албанију наши туристи месецима унапред резрвишу место, јер је то прилика да виде тамошње српске споменике, православне манастире и фреске Светог Саве.

Прочитајте још - НЕОБИЧНА АВАНТУРА: "Југом" преко Балкана

Сваког викенда на Земунској пијаци могу да се виде аутобуси са грчким туристима који са пажњом посматрају шта се на тезгама продаје. Њих највише занима српски начин живота, а често путују и у Истанбул где их занимају грчки трагови. У исто време и турски туристи путују у Солун и Битољ да виде где је рођен и где се школовао Кемал Ататурк. Српски туристи иду у Софију да виде гроб краља Милутина, а Бугари долазе код нас да уживају уз српску музику.

- Гости из региона су наши најбројнији туристи - каже Слободан Унковић из Туристичке организације Београда. - Туристи из Републике Српске, Црне Горе, Турске, Румуније, Хрватске, Бугарске и осталих земаља су годинама у врху листе земаља одакле нам долазе туристи. Такође, балканске туре су једини начин да доведемо интерконтиненталне туристе који не би никада дошли само због једне земље. Ни Американци често не долазе само због Париза, већ желе да виде неколико земаља.

Солун

МУЗИКА

БАЛКАНСКЕ туристе често спаја музика. Тако увече многи певају севдалинке на Башчаршији. У таверни "Две гитаре" у Драчу су научили да певају песму "Ђурђевдан", али са почетним словом "З".

ТОП ПЕТ НАЈБРОЈНИЈИХ ТУРИСТА У БЕОГРАДУ


Турака 64.237

Хрвата 39.354

Република Српска 35.350

Грка 32.031

Бугара 26.260

Београд

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације