ПОЉСКИ туристи најпријатније су изненађење ове године, а средњовековни витез Завиша Црни је магнет који их привлачи у Србију. У првих девет месеци ове године 50.621 Пољак посетио је нашу земљу, а остварили су 74.551 ноћење, што је више од аустријских или француских туриста. Пољски туристи нарочито воле Београд, али и околину.

Пољска је једна од ретких европских земаља која је избегла рецесију, а пошто бележи раст економије и наталитета, око 15 милиона становника путује у иностранство на одмор. Туристичка организација Србије ових дана наступа на сајму туризма у Варшави, а ове године су "наоружани" специјалним брошурама на пољском језику.

- Са посебном пажњом се окрећемо пољском тржишту, јер им је економија у успону и најперспективнија је земља у региону - каже Олга Стојановић из Туристичке организације Србије. - Њихове туристе наорчито занима викенд провод у Београду, али и активан одмор и доживљаји. Траже нова тржишта, открили су Србију и у томе нам доста помаже словенско порекло.

На штанду Туристичке организације Србије, пољске туроператере очекује посебан домаћин - витез Завиша Црни. Наиме, брошура на пољском агенције "Талас" је права посластица за пољске туристе којој неће моћи да одоле.

Прочитајте још - Реконструкција тврђаве Голубац: Обнова помоћу штапа и канапа

- Водимо у Варшаву витеза у оклопу - Завишу Црног - каже Петар Славковић из агенције "Талас".

- Он је највећи пољски јунак, у рангу нашег Милоша Обилића, који је погинуо код Голупца. Угарски краљ је позвао у помоћ све европске витезове да одбију турски напад и многи су се одазвали, а Завиша је ту настрадао. Голубац ћемо претворити у право место ходочашћа за Пољаке. Дакле, нудимо незаборавно путовање у Београд и три тврђаве - београдску, смедеревску и голубачку.


ФИЛМ

ПУТНЕ навике су код Пољака сазреле, а томе су допринеле и јефтине авионске карте до Београда. Занимљиво је да је млади пољски пар Малвина и Михаел Колатек снимио невероватан промотивни филм "Земља офарбана животом" о свом путовању по Србији који је најбоља реклама Србији. Они су 14 дана путовали од Ђердапа, Ђавоље вароши до Копаоника и других места, а одлучили су да дођу пошто су прочитали текст "37 разлога због којих никада не треба да посетите Србију".