ДОЧЕК Нове године у Будимпешти може и за двадесетак евра, колико кошта аутобуски превоз до мађарске престонице и назад. Иначе, ово је само једна од новогодишњих понуда туристичких агенција у Србији. Већина аранжмана креће се од педесетак, па до неколико стотина евра. Има и оних скупљих дестинација, за које треба издвојити и више од 1.000 евра. Најтраженије дестинације и даље су Беч, Будимпешта, Праг, Солун, Берлин, Италија...

Како нам је испричао Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција, продаја аранжмана је за два до три одсто боља него прошле године. Туристи из Србије и даље највише траже европске престонице. Углавном бирају аутобуске аранжмане, и они, у зависности од хотела и града, коштају од 55 евра.

- Постоји и велико интересовање за авио-програме и дочек Нове године у Риму, Паризу или Барселони - каже Сеничић. - Цене су од 300 евра па навише. Туристима је сада занимљиво и скијање током новогодишњих празника. Највише Јахорина, Бугарска и Италија. Оно што је занимљиво, јесте већи број резервација за дочек Нове године у Србији. Имамо велико интересовање за дочек у Београду, Нишу, Новом Саду, Златибору, Копаонику или у некој од бања. Многи од тих дочека не укључују додатне трошкове, јер ће бити организован на трговима. Имамо 20 одсто више резервација за "најлуђу ноћ" у домаћем смештају.


Прочитајте и:Venecija "šiša", a Firenca "dere" turiste: Uskoro kraj jeftinih autobuskih aranžmana u Evropi?Дочек Нове године аутобусом у Паризу, девет дана, где је укључен смештај, кошта од 250 евра. За Сицилију, девет дана, пут и смештај, треба издвојити око 270 евра, а Милано, шест дана, од тога три ноћи у хотелу и аутобуски превоз, стаје 110 евра. Најлуђа ноћ у Тоскани, шест дана, кошта од 120 евра, а грчка престоница кошта око 140 евра. У ту цену укључен је хотелски смештај и путовање аутобусом.

Према речима Сеничића, путници из Србије све више су заинтересовани за аранжмане који укључују авио-превоз. Тако, петодневни новогодишњи провод у Риму, авионом и смештајем у хотелу, у туристичким агенцијама кошта око 520 евра. Чаробна руска тура, Санкт Петербург и Москва, девет дана, авио-превоз, износи око 800 евра. За петодневну забаву у Мадриду треба издвојити око 500 евра. Толико кошта авио-карта и смештај. У ове цене укључене су и све аеродромске таксе.

- Туристи из Бугарске и Румуније већ традиционално закупљују смештај по српским бањама за дочек Нове године - објашњава Сеничић. - Највише посећују дестинације које се налазе на истоку наше земље. Ту се осећају опуштено, цене су им прихватљиве, а провод добар.


ДОБРА ПРИЛИКА И ЗА СКИЈАЊЕ

НОВОГОДИШЊИ празници идеално су време за скијање. Многи туристи из Србије ове празнике провешће на Јахорини. Према речима Дејана Љевнаића, директора Олимпијског центра "Јахорина", у нову сезону уложено је више од 15 милиона евра. Скијашима ће на располагању бити нова кабинска гондола, која има капацитет 2.700 скијаша на сат.

- Граде се и нови хотели на чак шест локација, нове стазе и лифт Пољице, који је замењен савременом инсталацијом - објаснио је Љевнаић.

Фото П.Милошевић

- Иако смо у претходном периоду забележили фасцинантно повећање од 900 одсто и премашили чак и најамбициознија очекивања, чврсто обећавам да ћемо у наредном периоду наставити са изненађењима и да ће Јахорина премашити све досадашње параметре и рекорде - додао је Љевнаић.

Цена шестодневне ски-карте, током новогодишњих празника, у јеку сезоне, за одрасле је 120, а за децу 90 евра.