СРБИЈА је све популарнија дестинација за кинеске туристе који су у нашој земљи пронашли за њих јединствену атркакцију – венчање по старим српским обичајима.

Прочитајте још: Кинески туристи оборили рекорд: Богаташи иду у коцкарнице и питају се зашто Србија нема "луј витон"


Ово није сцена из филма “Одбегла млада” већ традиционална српска свадба, пише AFP описујући, како “млада” у лепој белој хаљини и тренерци трчи преко поља, док је јури “младожења”.

Наиме, за госте из Кине већ две године је хит да глуме младенце на селу, што је привукло пажњу и француској агенцији AFP, која је написала репортажу са имања Жељка Средића у етно селу Гостољубље код Косјерића.

Домаћин се досетио да обогати понуду и све бројнијим туристима омогући да доживе ово јединствено искуство без посете матичару.

- Одабрали смо венчања зато што обухватају све обичаје: Кухињу, песму, плес, и све остало – каже Жељко за француску агенцију.

Новинари ове куће били су и на дочеку два аутобуса са туристима из Шангаја и описују како су домаћини добродошлицу приредили народном музиком и увукли госте у коло, или “кружни плес” како су га описали.


- Увек траже нешто необично, нешто другачије и ово је сигурно нешто што им не нуде агенције – прича туристички водич Катарина Јованчић док Кинези играју коло.

Посетиоци су са смехом и одушевљењем посматрали сеоске обичаје попут куповине младе, и обарања јабуке пушком, а возили су се и у кочијама. “Младе” су добиле беле кецеље, а “младожење” шајкаче, које AFP описује као “капе у облику чамца”.

У наставку репортаже агенција се осврнула на све јаче економске и политичке везе наше земље и Кине, наводећи да је Србија била прва земља у Европи која је укинула визе Кинезима.

Осврнули су се и на изјаву председника Александра Вучића да Кина нема искренијег пријатеља од Србије, и навели да је у први осам месеци ове године од 1,2 милиона страних туриста, 92.000 посета било управо из најмногољудије земље света.

За кинеске туристе Србија је капија региона, каже Флора Жу из кинеске агенције “54 Traveler” и примећује да су и суседне земље попустиле визни режим, што је привукло пажњу гостију који ништа нису знали о овом делу света.

За многе посетиоце из ове земље предност је и нижа цена у односу на остатак Европе, посебно на западу.

- Нама је ово прва посета Европи. Ја и моја жена узбуђени смо што можемо да видимо нешто другачије – каже 37-годишњи инжењер из Кине, који је глумио оца младожење на венчању.