ГИЛИ острва у Индонезији се сматрају једним од најлепших острва на свету, а посебно најмање од њих Гили Мено, које осим лепоте нуди и еко-музеј савршен за љубитеље роњења.

Ово острво је као створено за једноставна уживања. Бунгалови на плажи од белог песка, хладовина палми, прозирно чиста вода, занимљив морски свет, корњаче, корали.

Ако сте помислили како има многих места са овим описом, додајмо још једну занимљивост- Гили Мено статуе.

Ово нису било какве статуе и не налазе се на уобичајеном месту, где би свако могао да их примети. Оне се налазе на четири метра дубине, и убрзо су постале права ронилачка атракција.

Овај пројекат се назива „Нест“(скровиште), а започео га је БАСК еколошко летовалиште, а статуе је израдио британски скулптор Џејсон Декајрес Тејлор, који је направио неколико подводних музеја у Канарским острвима, Мексику, Гренади, пише "Мад монкеy".

Овај подводни музеј није направљен да би била туристичка атракција и у њему се крије дубље значење. Статуе представљају живот и његов непрестани ток, и тачне 48 статуа природне величине на свој начин представљају управо то на "морски начин".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Чудесна места на којима је време стало

Статуе су рађено по моделима реални људи, а делује као да су у води дуго, а не пар година. Разлог томе је начин на који су направљене. Потпуно нешкодљиве за окружење, од неутралних материјала који не да неће угрозити морски свет, него ће га и привући.Управо то је разлог из којег статуе делују старо, постале су нови дом за корале и корњаче, којих има све мање због људске небриге и изазивања загађења и климатских промена, као и прекомерног риболова.

Осим што ће статуе постати нови корални гребени и скровиште за морске животиње, ствараоци пројекта се надају да ће они који су уживали у овом музеју, бити еколошки освешћени и да ће преносити другима важност бриге о природи.Аутор: Б92