ХИТ У СВЕТУ: Да ли бисте уплатили одмор на који се креће без кофера, не знајући где идете и колико остајете?

А. МИКАТА

24. 10. 2019. у 16:15

ХИТ У СВЕТУ: Да ли бисте уплатили одмор на који се креће без кофера, не знајући где идете и колико остајете?

Depositphotos

Туристима су досадила лепа путовања, па су најновији тренд "мистериозни аранжмани"

ДА ли би сте платили одмор на који се креће без кофера, не знајући где идете и колико остајете? Управо таква, мистериозна путовања, хит су у свету, а агенције које их организују најбрже растућа грана туризма.

Друштвене мреже, детаљне брошуре туристичких агенција, презентације хотела на сајтовима и савети на блоговима "убили" су туризам, па туроператори полажу све наде да ће их спасти "мистериозна путовања".

Све већа популарност онлајн платформи путем којих туристи уплаћују аранжмане за путовање, али не знају где ће путовати, ни где ће спавати, нити шта ће радити - довеле су и до оснивања све већег број туристичких агенција. Пионир међу агенцијама које организују "мистериозна путовања" је "Црни парадајз" (Black tomato) који је, практично, отворио ову нишу у туризму. Британија и САД су предњаче по броју младих, најчешће жена, који желе да открију неотривено, али агенције овог типа као печурке после кише ничу широм света.

- Зар није cool отићи на потпуно непознато место о којем не знате ништа - каже Хозе Пабло Тоскано, генерални директор агенције "Џубел" из Мексико Ситија.- Људима је досадило да планирају путовања, не воле да иду са групама где им се све пружа на готово и сви се врате незадовољни, јер су се досађивали. Са нама није тако.

Ова путовања обично почињу одласком на аеродром, али без пртљага, јер путник не зна где путује. Најчешће им одузму телефон и само их оставе на некој локацији са ранцем и потребном опремом. Туриста је "препуштен сам себи" и мора да пронађе излаз из џунгле, преживи на пустом острву и слично. Наравно, туристе све време надгледају, а избор локације се ради уз помоћ алгоритма, односно његових интересовања на интернету и друштвеним мрежама.
Београд и Србија имају велики потенцијал за оваква путовања, сматрају светски стручњаци који су недавно објавили истраживање: "Како ће изгледати туризам 2030. године?" Неколико наших агенција традиционално организују новогодишња викенд путовања изненађења у земљи, али наши путници нису, до сада, показали авантуристички дух.
ТАЈНА КРСТРЕЊА

ПОРЕД стотину агенција које организују неочекивана путовања, а недавно је испловио и први "мистериозни брод", а путовање, које је трајало 21 дан, организовала је компанија "Сага" која ради "тајна крстарења".

Путници се укрцају и не знају где ће пловити, а ни када ће пристати у последњу луку. Друге агенције као "Lucky Trip" раде по принципу "рулета" - сви уплате исти новац, али неко извуче Малдиве, а неко Загреб.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације