Бициклом из Будимпеште у Београд за 10 дана

А. МИКАТА

25. 10. 2019. у 10:30

Бициклом из Будимпеште у Београд за 10 дана
Бициклистичка тура трајала десет дана и после четири дана у Мађарској, по једну ноћ су провели у Бездану, Апатину, Вуковару, Фрушкој гори, Сремским Карловцима и Београду

НАРЕДНЕ недеље се званично завршава бициклистика сезона у Србији, а протекло лето биће запамћено по организованим групама које су бициклом из Будимпеште стигле у Београд.

Бициклистички туризам сваке године бележи нове рекорде, а нарочито у Србији где се доскоро говорило само о "потенцијалу на два точка". Ралф ван дер Зајден је пре осам година напустио Холандију, преселио се у Србију и без капитала основао фирму.

- Сваког дана у 14 часова испред Градске библиотеке почињала је тура по Београду, а Ралф није имао своје већ је изнамљивао бицикле - каже Милица Илинчић из "Ај бајк Белгрејда". - Дакле, улагања није било, већ је све рађено снагом воље. Почели смо са једним, а данас имамо 20 водича!

Наредне две-три године Београђани су могли да по сунчаном и кишном дану виде Ралфа како предводи групу бициклиста до Генексове капије и са поносом прича о архитектонским бисерима српске престонице. После три године почео је да ради бициклистичку туру и у Новом Саду, а 2015. године и у Будимпешти и Бечу. У овим градовима, углавном, ради са путницима бродова за крстарење који не желе да пешаче по средњоевропским престоницама.

- Годишње имамо по 2.500 туриста који желе да упознају Београд на два точка - истиче Милица. - Прошле године смо имали и прву групу туриста који су из Будимпеште пожелели да на бициклу стигну у Београд. Прошле недеље, практично на крају сезоне, имали смо последњу такву групу. Реч је о групи парова који су старији од 60 година и тражили су да у Будимпешти узму, а у Београду предају бицикле. Креирали смо им комплетну туру према њиховој жељи.

Илустрација Depositphotos


Бициклистичка тура од Будимпеште до Београда трајала је десет дана и после четири дана у Мађарској, по једну ноћ су провели у Бездану, Апатину, Вуковару, Фрушкој гори, Сремским Карловцима и Београду.

- Комплетна тура, са бициклима, ноћењем са доручком, преносом ствари и осталим услугама коштала их је око 700 евра по особи. Већина бициклиста који овако стигну у Београд наредне године уплате и вожњу до Кладова.


ТУРА "КЕЦ"

ЗА разлику од наших људи који се стиде живота у социјализму, Холанђанин је смислио и југоносталгичарске туре по Београду за странце који желе да дознају све о "црвеној прошлости" из ретро-аутомобила чувеног "кеца".

- Планирали смо да туре радимо са "југом", али је врло непрактичан за четири особе, па користимо "стојадина" - истиче Милица.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)