Српски хотелијери постали чланови европског удружења ХОТРЕК

А.Миката

17. 10. 2019. у 11:30

Српски хотелијери постали чланови европског удружења ХОТРЕК

Фото Хорес удружења

Сваког месеца се, у просеку, отварају по два хотела. Спремни смо за Олимпијаду
ЕВРОПСКО удружење хотела, ресторана и кафића ХОТРЕК је на 79. Генералној скупштини у Дубровнику примило у чланство ХОРЕС Пословно удружење хотелско-угоститељске привреде Србије.


ХОРЕС ће убудуће представљати интересе хотелско-угоститељске привреде Србије међу европским хотелима, ресторанима и кафићима.


Такође, члановима ХОРЕС-а, европске колеге, биће у прилици да пренесу богата искуства свог рада и европске стандардне у пословању.


- Желимо добродошлицу ХОРЕС-у као 44. члану ХОТРЕK-а у Европи - рекао је Јенс Зимер Кристенсен, председник ХОТРЕК-а.


- Пруживши подршку српској хотелско- угоститељској индустрији и дајући јој могућност да представи и промовише своје интересе у европским оквирима, ХОТРЕК ће повећати и своју ефективност и ефикасност.


Република Србија је, према подацима Светске туристичке организације у претходној години имала највећи раст туристичког промета од око седам одсто у Европи, а 2018. година је била рекордна година српског туризма, са око 3,5 милиона долазака и 9,4 милиона ноћења (раст од 11 одсто). Процењује се да ће и ова година оборити рекорде домаћег туризма.


Прочитајте још: Тајни гост једе и дели звездице


- У последњих пет година у Србији је отворено 137 нових хотела, у просеку по два месечно - каже Георги Генов, директор ХОРЕС-а.


- Попуњеност хотелских соба је већа од 80 одсто, што је рекорд у последњих 10 година.


Србија има 372 хотела, а још 20 ће бити отворено на Златибору, у Врњачкој, Пролом и Луковској бањи. Београд има 112 хотела, а следеће године је најављено отварање још 12, са три и четири звездице.


- Иако Београд и даље нема супериор луксузан хотел имамо 9.000 лежајева, што је довољно да се кандидујемо за све манифестације - истиче Генов.


- Србија је, дакле, спремна за најваће светске догађаје, па чак и Олимпијаду!


НЕМА ВИШЕ "ПРИНУДНИХ" ГОСТИЈУ


БЕОГРАДСКИ хотелијери су до пре неколико година живели од "принудног" туризма, односно пословних гостију и посетиоца сајмова.


- Јесен је некада био најкритичнији период године за хотелијере, а сада су собе пуне туриста - објашњава Генов.


- Коначно су хотеле почеле да пуне туристичке групе уместо само индивидуалних гостију. То је права ствар и најбољи показатељ да туризам у Србији цвета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)