СРБИЈА је препуна страних гостију и бележи рекорде у туризму, а "кајмак скидају" комшије, јер је све више агенција из околних земаља који по нашој земљи организују туре!

Није ретко видети туристичке аутобусе са северномакедонским таблицама који по Србији превозе стране, углавном турске госте. Наиме, турски туристи слете на скопски аеродром где преноће и аутобусом крену ка Србији где прошетају по Калемегдану и Земуну, поједу сендвич, па наставе пут ка Сарајеву. Такође, често се могу видети и хрватски превозници који воде кинеске туристе на излете по Србији.

- Највећи проблем нам праве управо те хрватске агенције које празним аутобусима стижу на Аеродром Никола Тесла, дочекују најчешће кинеске госте и возе их до наших туристичким атракцијама - каже Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција ЈУТА.- Рецимо, наши власници агенција да би празним аутобусом отишли по последњу групу у Грчку морају да припреме "брдо папира"! Ситуација са страним агенцијама које по нашој земљи возе својим аутобусима странце решава се међудржавним уговорима о каботажи.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  U Srbiji sve više turskih turista

Каботажа је, иначе, уговор којим аутобуски превозник у транзиту (не) сме да прима путнике у страној земљи.

- Аутобуси страних таблица иритирају наше грађане, јер мисле да нам отимају туристе - истиче Љубиша Нешовановић из агенције "Робинзон".- Међутим, они не чине прекршај уколико раде "балканску туру" и пролазе кроз неколико земаља. Ако је реч о затвореној групи туриста нормално је да хрватски аутобус који туру почне у Загребу вози до краја. "Балканске туре" не би биле могуће уколико би стране госте малтретирали да на свакој граници пређу у други аутобус. Сами смо криви што нам узимају посао, а свака група мора нешто и да потроши, макар то био само улаз у јавни тоалет. Наш проблем је што се не трудимо више и не улажемо енергију и средства у развој инкаминг туризма, већ се већина агенција ослања на одвођење наших туриста у Грчку!


НАШИ У САРАЈЕВУ

НИЈЕ ретка појава да наши аутобуси са кинеским туристима пролазе кроз Сарајево ка Дубровнику, јер су их дочекали на Аеродрому "Никола Тесла".

Услов да српски аутобус вози по Балкану је да прими странце у Србији. Око 1.500 аустријских сениора "јесеновало" је у Београду, а наша агенција Топ турс" возила их је на једнодневни излет у Темишвар аутобусима са српским таблицама.