МИЛЕНИЈАЛЦИ НЕ ТРПЕ ЦИМЕРА: Зашто су соло путници највећи туристички тренд ове године?

А. Миката

уторак, 08. 10. 2019. у 23:07

МИЛЕНИЈАЛЦИ НЕ ТРПЕ ЦИМЕРА: Зашто су соло путници највећи туристички тренд ове године?

Depositphotos

Невероватних 58 одсто миленијалаца путује искључиво у сопственом аранжману и без пратње

НЕВЕРОВАТАН пораст соло туриста, од 42 одсто, најважнији је туристички тренд који је обележио ову годину свуда у свету, осим у Србији.

Број путника који путују сами по свету дуплира се сваке године, а највећи пораст бележи се међу женама. Највећа препрека да туристи на пут крену сами била је "казна" коју су хотелијери наплаћивали онима који немају партнера или цимера. Ове доплате за "празан кревет" износиле су од 25 до 100 одсто. То се променило и неколико глобалних извештаја, попут Google Trends и Pinterest показује да је интересовање жена за "соло путовање" у последњих годину дана порастао за 600 одсто!

Прочитајте још - Савети пре првог соло аранжмана

Више није срамота путовати сам, нити је то скупо, а највећи број соло путника треба тражити међу миленијалцима. Невероватних 58 одсто миленијалаца путује искључиво у сопственом аранжману и без пратње. Hostelworld је забележио повећање од 42 одсто соло резервација, док је међу женама тај број већи - 45 одсто.

Највећи број соло путница је у средњој, "икс генерацији", а њих највише занима градски одмор и природа. Жене чине 87 одсто туриста на пешачким турама, што значи да на једног мушкарца, љубитеља природе, у просеку, дођу више од три жене!

Међутим, полако расте и број "беби бум" генерације која би радије да путује соло него да седи код куће. Статистика показује да су 24 одсто старијих од 65 година удовци и удовице, а 39 одсто живе сами. Због тога су и компаније за крстарење, пре свега скандинавске, почеле да граде бродове са једнокреветним кабинама.

Нажалост у Србији постоје само две туристичке агенције које не наплаћују пенале соло путницима, али и они нуде само одређен број соба на само неким дестинацијама.

БРОЈКЕ

45 одсто је више соло резервација смештаја него лане

58 одсто миленијалаца путује без друштва

87 одсто туриста који иду излете пешачења у природи су жене

25-100 одсто је доплата за једнокреветну собу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Otac Makarije

09.10.2019. 09:36

Putuju sami, sa telefonom, jer nemaju sa kim! Svi su postali otuđeni, porodice se uništavaju zbog trke za novcem...Sistem brednosti je poremećen, najviše kod ženskog del populacije.