Промоцијом земље до кинеских гостију

Ј. Су.

27. 09. 2019. у 18:41

Промоцијом земље до кинеских гостију

Илустрација / Depositphotos

Нови правилници почетком следеће године регулисаће рад туристичких агенција, најавио министар Расим Љајић
ПОЧЕТКОМ следеће године Министарство туризма донеће два правилника, који би требало да регулишу рад туристичких агенција, како би се обезбедила већа заштита домаћих путника и туриста. Тако ће, туристичке агенције бити подељење у четири категорије и свака ће имати различит износ гаранција путовања и потребног депозита.

Ово је изјавио министар туризма Расим Љајић, поводом обележавања Светског дана туризма. Како је рекао, средином следеће године биће у примени и е-туризам.

- То је централни информациони систем у области туризма и угоститељства, уз помоћ којег ћемо имати реалну слику броја угоститеља и туриста, што ће бити основа за даље планирање развоја туризма - истакао је Љајић. - Ову годину облежило је доношење новог Закона о туризму и угоститељству у марту. Њиме је уведено паушално опорезивање угоститеља у циљу смањења сиве економије.

Како је рекао Љајић, прошле године у српској престоници били је пријављено 2.500 категорисаних лежајева, а ове године их има 3.800. У Новом Саду их је било 600, а сада их је 1.100. Број пријављених лежајева повећава се на Златибору, али и у другим местима у Србији.

Прочитајте још: СВЕТСКИ ДАН ТУРИЗМА: Куршумлија изабрана за изузетну дестинацију (ВИДЕО)


На развој туризма у Србији утицала је и промоција наше земље, нарочито на кинеском тржишту. Због добре рекламе кинески туристи су у првих осма месици били на првом месту по броју долазака. Уз то, повећање броја гостију имамо и због визне либерализације, па тако грађани из 92 земље могу да нас посете без икакве папиролошке баријере.

- Туризам је грана привреде где је запослено највише младих људи и жена - испричао је Љајић. - Чак 47 одсто младих и скоро 60 одсто жена ради у туризму.

УЛАГАЊЕ У ХОТЕЛЕ


У Србији је ове године отворено 15 нових хотела, од којих су три отворена у Београду. Како је најавио министар туризма Расим Љајић, још три нова хотела ће бити отворена у Београду до краја или почетком наредне године.

- До краја 2020. године у Србији ће бити изграђено још око 20 хотела, а тиме се приближавамо цифри од 400 хотела у земљи - казао је Љајић. - Српски привредници требало би да користе субвенције државе за изградњу хотела у бањским местима. До сада је потписано девет уговора о додели средстава.

КУРШУМЛИЈА НАЈБОЉА


КУРШУМЛИЈА је добитник признања у оквиру националног конкурса за избор "Изузетне дестинације Европе" у Србији! Пратеће дестинације су Пећинци и Крушевац. Тема националних ЕДЕН конкурса, одржаних у 16 европских земаља, била је "Здравствени и велнес туризам".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације