Бесплатан улаз у објекте на Београдској тврђави 27. септембра

Танјуг

26. 09. 2019. у 16:32

Бесплатан улаз у објекте на Београдској тврђави 27. септембра

Илустрација / Фото: Д. Миловановић

Поводом Светског дана туризма, у петак, 27. септембра, улаз у пет објеката на Београдској тврђави биће бесплатан

БЕОГРАД - Поводом Светског дана туризма, у петак, 27. септембра, улаз у пет објеката на Београдској тврђави биће бесплатан, а у Стамбол капији биће организоване радионице о изради старих мапа и макета једрењака.


Како је саопштено из предузећа Београдска тврђава, од 11 до 19 часова посетиоци ће моћи бесплатно да посете Римски бунар, Сахат кулу, Кулу небојша, Војни бункер и Велики барутни магацин.


Римски бунар изграђен је у периоду од 1717. до 1739. године, за време барокне аустријске реконструкције Београдске тврђаве. Бунар је дубок 60 метара и скоро три и по метра широк. Сахат кула - кула са сатом, изграђена средином 18. века, висока 27,5 метара, посетиоцу пружа јединствен поглед на Београдску тврђаву и парк Калемегдан, али и на друге делове града.


Кула небојша, изграђена у 15. веку као одбрамбена кула у време османске власти, постаје најпознатија тамница и мрачни симбол Београда. Од 2011. године представља модеран изложбени простор у коме се, уз помоћ аудио визуелних ефеката, посетиоци могу упознати с делом српске и грчке историје.


Војни бункер на Горњем граду, грађен је 50-тих година 20. века, а осим унутрашњости објекти, посетиоци ће бити у прилици да виде и изложбу "Уметност у бункеру", која говори о забранама и другим облицима цензуре која је постојала у уметности 60-тих и 70-година 20. века.


У Великом барутном магацину, осим сталне изложбене поставке римских камених споменика - лапидаријума, биће изложене и римске скулптуре и надгробне стеле.


У Стамбол капији биће организоване радионице за децу школског узраста. Посетиоци ће моћи да "отпутују у средњи век" кроз призму старих мапа - ремек дела географске историје. Мапе Београда, Европе и света изложене су у формату мапа у листу, урамљених минијатура и великих осликаних мапа у уникатним ручно рађеним рамовима. У Стамбол капији изложене су и макете једрењака из тог периода.


Програм се реализује у оквиру манифестације "Дани европске баштине".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Kod

27.09.2019. 08:38

Super vam je ta ideja tokom radnog dana, evo baš ću sada da izađem sa posla da vodim decu