Званичници Венеције казнили су шпанског архитекту Сантјага Калатраву са 78.000 евра, јер је дизајнирао мост преко Гранд канала који не може да издржи велики број туриста.

Одлуку је донео суд у Италији 9. августа и образложењу навео да је Калатрава био непажљив у процесу изградње, а да је дизајнирао друге мостове, попут оних у Даласу и Калгарију, што је истакнуто као доказ да је требало да има довољно информација за конструисање, преноси ЦНН.

Мост Понте дела Конституционе, дугачак око 90 метара, изграђен је 2008. године, а име је добио по италијанском Уставу који је тада обележавао 60 годишњицу постојања.

У тужби градских власти наведено је да мост са челичним оквиром и стакленим панелима није могао да издржи навалу гостију и њихових кофера које свакодневно вуку за собом, због чега је неколико стаклених степеница морало да се замени.

Како се наводи, то није први проблематичан пројекат Калатраве, будући да је његов пројекат изградње солитера Чикаго спајер отказан 2015. године због, наводно, "светске економске кризе".

Контроверза око моста је последња у низу која погађа Венецију, која се суочава са последицама прекомерног туризма.

У том италијанском граду недавно су уведене стожије контроле туриста - посетиоци који не преноће у граду плаћају накнаду од 10 евра, а забрањени су кофери са точкићима.

Градоначелник Венеције Луиђи Бруњаро подржао је кампању "Уживај и подржи Венецију", која подстиче посетиоце да поштују град током посете.