Платарија: Природни хлад и древни Хад

А. М.

петак, 23. 08. 2019. у 22:41

Платарија: Природни хлад и древни Хад
Грчки градић Платарија привлачи туристе лепом природом и чистим морем. Са неколико таверни, шеталиштем поред мора и пешчаном плажом дугачком километар, Платарија је право место за одмор

РИБАРСКО село Платарија годинама је важило за добро чувану тајну власника јахти и једрилица, али је последњих година пожељна дестинација и за српске туристе.

Платарија је, ушушкана у заливу између Игуменице и Сивоте. Испуњава све жеље туристима којима је доста гужве и буке. Са неколико таверни, шеталиштем поред мора и пешчаном плажом дугачком километар, Платарија је право место за одмор. У Платарији се налази и супермаркет, неколико кафића и један хотел. Овај залив је миран, па поред једрилица и јахти нема других "ометања" летовања.

Чувена лука Игуменица (из које саобраћају трајекти до Крфа) удаљена је осам, Сивота само 12, а Парга 40 километара. До Платарије већина туриста стиже својим колима, али ни аеродром "Превеза" није далеко - 80 километара.

Поред чистог мора и нешто ниже цене у односу на друге делове Грчке су добар разлог да се летује у Платарији. Хамбургер са прилозима, пита, цезар салата или пица коштају од пет до шест евра. Кафе су три, сокови и пива по три и по евра.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Август без "ласт минита", Пелопонез поново у жижи

На Јонској обали се налазе плаже на којима неме велике гужве, а имају доста зеленила и природног хлада. Плаже у овој регији су пешчане, али и са ситним и крупнијим шљунком, па свако може да нађе ону која му највише одговара. Смарагдно море и доста природног хлада су загарантовани. Већина плажа је уређена и до њих се лако стиже поред маслињака и зеленила. Поред околних плажа није далеко отићи ни до Лихноса, који се налази код Парге, а важи за најлепшу плажу у Епиру.

Међутим, најзанимљивији излет је посета подземном свету. Река Ахерон има прелепу чисту воду која протиче кроз шуму у којој има таверни у пријатном хладу. На реци се организују рафтинг и пецање, може се изнајмити кајак или отићи на пешачење кроз кањон. Још занимљивије је то што се овде налази улаз у Хад, подземни свет Старих Грка где се одиграла љубавна прича Орфеја и Еурудике.


ДВЕ ПАУЗЕ

ДО Јонске обале се путује 1.000 километара, па је најбоље пут поделити на два дана и преноћити у Северној Македонији. Пошто се пролази поред Метеора и то може да буде занимљива пауза.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације