ОТВОРЕНИМ аутобусом, бродом, трчањем, трамвајем, бициклом, из балона, сегвејем, тук-туком, хеликоптером, "стокецом", кануом... На много начина може да се упозна Београд, а рекордан број страних туриста и ове године показује да има места за још идеја и нових превоза.

Код Љубице на кафи, у друштву кнеза Милоша или у салону Ане Караџић, туристима се заиста нуди прегршт занимљивих прича. Ипак, легендарна тура "Подземни Београд" је убедљиво најпопуларнија. Ово разгледање града постоји од јануара 2012. године и да је звезда међу туристима најбоље сведочи чињеница да постоје њене четири копије! Три агенције и двојица водича раде ову туру, али је оригинална, и "кабаре на отвореном" само шетња са Зораном Николићем, аутором серија чувених књига о подземном Београду и новинарем "Вечерњих новости".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: У иностранству један документ је важнији и од пасоша! Знате ли који?

- Копирање туре показује да је аутентична и занимљива - каже Зоран Николић.

- Водичи са осталих тура долазе када ја водим и покушавају да запамте шта причам. Мене приче о Београду занимају, стално откривам нешто ново и преносим туристима.

Зоран каже да је највише туриста из Србије и бивших југословенских република. Има, како каже, Словенаца који искрено воле Београд, Хрвата који су прилично резервисани и Северномакедонаца који су пријемчиви. Четири лагума у које води Николић се свима допадају, али у књижевну и љубавну шетњу су "заљубљени" Београђани. И тура "Љубавна шетња Београдом" има плагијатора, што је још један показатељ великог број туриста.

- Љубавна шетња је прича о осам љубави, међу којима су Нушић, Црњански и Андрић - каже Сања Ђаковић, водич и аутор туре.

- Са мном шетају и Београђани и домаћи туристи, али наредне године спремам приче које ће бити занимљиве странцима.


Сања суботом у 18 часова у 1.000 корака води и кроз Улицу краља Петра. О свакој згради има причу, па туристи могу да дознају где се налазио велики римски храм, где је и пред ким краљ Петар полагао основну школу.

Разгледање дворског комплекса и обилазак Народне скупштине и Председништва су традиционално популарне туре, као и излет до Авале, откривање културне баштине Топчидера, еколошке туре по ратном острву и књижевне шетње које почињу у септембру.

- Број туриста у Београду непрестано расте, а посебно смо поносни на то што је у јуну престоницу посетило 12 одсто више домаћих гостију који су остварили 20 одсто више ноћења - каже Јелена Станковић из Туристичке организације Београда. - Пошто је лане интересовање за Косанчићев венац било изузетно велико, ове године смо осмислили нову бесплатну туру за Београђане и толико их много долази да често имамо и по два водича.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Варошица фестивала и тамбурица

ЧАРОБНА РАСКРСНИЦА

ГДЕ се налази "чаробна раскрсница" у Београду - дознаће они који крену на бесплатну туру са Симонидом Попов - суботом у 18.30. Ово путовање кроз време организује Туристичка организација Београда, а Симонида одговара на питање зашто Београд није изгађен у једном стилу као Беч, да ли је тачно да је 40 пута разаран, где расте 200 врста дрвећа, ко је живео у "зеленој кући"...