ЉУТА храна, инсекти и гмизавци, мљацкање и бука, опуштен однос према чистоћи, али и потпуно другачији приступ одмору - само су неке од културолошких разлика са којима се европски туристи срећу у земљама Азије.

Изузетно повољне цене авионских карата и азијских летовалишта која, за мање новца него што траже турски и грчки хотели, нуде одмор на рајским плажама, довели су тога да је рекордан број наших туриста одлучио да Медитеран замени за егзотична одредишта. Томе је допринела и Џулија Робертс филмом "Једи, моли, воли" због које су многи кренули да упознају себе пробајући другу храну, медитирајући по будистичким храмовима и тражећи љубав свог живота. Ипак, за одмор у популарном Тајланду, све траженијем Вијетнаму, на повољним Филипинима, у занимљивом Јапану или Јужној Кореји, треба се добро припремити.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Повленске стазе за сањарење

Репортер "Новости" се недавно у Тајланду уверио у све нове туристичке детаље у овом делу света. Најпопуларније светске плаже налазе се у Тајланду, а захваљујући филмовима "Плажа" са Леонардом Дикаприом и "Човек са златним пиштољем" са Роџером Муром, учинили су да цео свет машта да се бар једном окупа у бајковитој тиркизној води. Са 4.000 туриста дневно на овој плажи, прошле године је утврђено да је потпуно уништен живи свет, па је купање забрањено. Занимљиво је, међутим, да није забрањено пристајање, у просеку, 200 дизел-бродова који дневно и даље доводе посетиоце да се фотографишу. Иначе, Тајланд годишње посети више од 38 милиона туриста, а међу њима је више од десет милиона Кинеза и број се непрестано повећава. Уз кинеске, Тајланд посећује и велики број туриста из Индије, а ни једнима ни другима купање и сунчање није приоритет. Наиме, на већини плажа у Тајланду канализација се излива директно на плажу, па водичи препоручују купање у "дивљим" увалама. Међутим, до скривених плажа, углавном, возе чувени дрвени чамци "лонгтејл", који користе дизел и невероватно загађују воду.


Занимљиво је да су и у Бангкоку, на познатој Плутајућој пијаци, дозволили употребу дизел-чамаца, па туристи уместо спорог љуљушкања међу продавцима са маскама за лице чекају када ће их моторни чамац преврнути. Такође, на крајњем југу земље, нарочито у провинцији Краба, где се налазе најчувеније плаже, већину запослених у услужним делатностима чине муслимани.

Пловећом пијацом шири се смрад дизела


Свуда у Азији мушкарци високи преко 180 центиметара морају да буду изузетно пажљиви, јер ништа није прилагођено њима (кратак кревет, низак плафон лифта...). Јело је посебан проблем у већини азијских земљама, јер многи мисле да се свуда једе кинеска храна каква се служи у европским ресторанима. Поред тога што су оброци мањи, основа су пиринач и нудле, храна је љута и користе локалне зачине. Стомачни проблеми су чести.

Наша репортерка са печеном шкорпијом


БОЛЕСТИ И ИНСЕКТИ

НЕ треба заборавити и да пре одласка у многе егзотичне земље треба примити вакцину, нарочито против жуте грознице за многе земље Африке и Јужне Америке. Такође, треба бити спреман и на потпуно другачији живи свет, не само инсекте, већ и у мору, па на путовање се не сме ићи без здравственог осигурања.