Aвантура уз чаробне напитке

А. Миката

08. 08. 2019. у 23:46

Aвантура уз чаробне напитке
Викенд предлог: Несвакидашњи дан у Мионици, која је удаљена сат времена од Београда. Водичи су унук војводе Мишића, светски познат биолог и деца из Мионице

МИОНА медени доручак, Мишићев унук, шик шајкаче, необичне приче о слепим мишевима и чај од чудесних трава, све ово може се доживети за један дан у Мионици.

И не само то, Мионица има посебне домаћине - децу која дочекују и причају, певају и свирају, кувају и послужују. Тачније, цео град је укључен у туризам, па гости могу да попију "мионину ружу" (кафа, ратлук, кувано јаје, парче гибанице и ружа) са продавцима на пијаци, поразговарају са свештеником, сретну председника општине, сретну светски познатог биолога, гледају представу врхунског глумца и скроје непоновљиву шајкачу!


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: РАФТИНГ НА ТАРИ: Авантура која привлачи туристе из целог света

Пре свега, туристи у Мионици имају привилегију да виде како се, само у Србији, од чобана постаје војвода. Етно-парк родна кућа Живојина Мишића налази се у Струганику, а кустос је унук Миодраг, од војводиног брата Николе Мишића. У дворишту деца основне школе глуме живот у многобројној породици Мишића. У родној кући могу се чути и последње генералове речи: "Општа ситуација је повољна".

- Три пута је Живојин пензионисан и сваки пут се враћао да помогне отаџбини - каже Миодраг. - Мишићи су имали тринаесторо деце, а поред оригиналних слика, докумената и предмета, имамо и етнографску збирку која показује како је читава породица срећно живела у једној просторији, јер чељад "нису била бесна". Мишић је једино стрепео од слепих мишева из Рибничке пећине.

Није ни чудо што се плашио слепих мишева, јер је Мишић ишао у интернатску школу у Рибници, а стотинак метара од ње налази се чувена пећина. Биолог Предраг Пева Петровић је прославио Рибничку пећину, у којој је провео 118 ноћи и открио 15 врста слепих мишева, од којих су осам веома ретке. Поред Мишићеве школе и пећине налази се манастир апостола Светог Петра и Павла где живи монах Арсеније, а ту је сахрањен и деда Милана Ракића, некадашњи министар.

Петровић је четири месеца боравио у Јужној Америци, али је одбио највише положаје и вратио се у Мионицу. Срећа да је то учинио, јер је изградио прави дворац и Музеј камена у којем се може пронаћи мистични рецепт уклесан у камену из 1856. године, чути најнеобичније приче о природи и попити тзв. Ахилов чај који доноси бесмртност. Харизматични Пеца је добитник европске награде "Премио слоу фуд", јер штити локалне традиционалне вредности. За госте припрема паприкаш од кунице који се једе уз фантастичан поглед на Рибницу и музику састава "Весељаци".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Мале тајне великог Париза

У оквиру газдинства су Музеј камена и Кућа чаја кроз коју води млади биолог Ивана Петровић и објашњава мирисне ноте које певају из шољица лековитог напитка. Ивана води туристе и у брање лековитог биља и гљива, а о свакој уме да исприча нешто занимљиво и зна који намази дају "џиновску снагу".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације