Конкурс за избор Изузетне дестинације Европе у Србији

Танјуг

11. 07. 2019. у 23:59

Конкурс за избор Изузетне дестинације Европе у Србији
На Светски дан туризма, 27. септембра, у Београду ће бити одржана национална додела ЕДЕН награда
Туристичка организација Србије (ТОС), као носилац пројекта Европске комисије под називом Еуропеан Дестинатионс оф Еxцелленце – ЕДЕН, расписаће 15. јула четврти по реду конкурс за избор "Изузетне дестинације Европе" у Србији – ЕДЕН 2019, најављено на конференцији за новинаре у ТОС-у.

Тема овогодишњег ЕДЕН пројекта, који се спроводи у 16 европских земаља или кандидата за чланство у Европској унији, јесте "здравствени и велнес туризам", и има за циљ да препозна и награди мање развијене и мање познате дестинације које својом туристичком промоцијом обухватају и понуду ових категорија туризма.

Речено је да ће конкурсом у Србији, који ће бити отворен до 16. августа, посебан нагласак бити стављен на дестинације које на својој територији имају уредбом утврђено подручје бање и/или климатског места, заштићено подручје - национални парк; парк природе; предео изузетних одлика; општи или специјални резерват природе; споменик природе; заштићено станиште и резерват биосфере УНЕСКО.

На Светски дан туризма, 27. септембра, у Београду ће бити одржана национална додела ЕДЕН награда и проглашене победничка и две пратеће дестинације, наводи се у саопштењу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
АКО ОВИХ ДАНА КРЕЋЕТЕ ЗА ГРЧКУ ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ: Ево какво време се очекује у наредном периоду

Њихова међународна промоција биће обављена кроз посебну публикацију посвећену овом пројекту, као и преко сајтова Туристичке организације Србије, Европске комисије и друштвених мрежа.

Оне ће такође бити увршћене у "Мрежу изузетних дестинација Европе" (ЕДЕН Нетворк), чији циљеви су размена добрих примера из праксе међу награђенима и подстицање других дестинација у Европи да усвоје моделе одрживог развоја туризма.

Образац за пријаву на конкурс, као и листа општина у Србији које су квалификоване за учешће на конкурсу, моћи ће да се преузму на сајту ТОС-а од понедељка 15. јула, додаје се у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације