ИНТЕРЕСОВАЊЕ за грчка летовалишта мање је него прошле године, а туристи угланом купују "ласт минит" и специјалне понуде по промотивним ценама.

"Ласт минит" понуде за одмор у Грчкој преплавиле су српске агенције, јер су наши туристи током зиме углавном уплаћивали аранжмане у "фрст миниту" и од маја готово престали да купују пакет-аранжмане за Грчку. Тако већ сада на почетку сезоне може да се нађе безброј специјалних понуда за Егеј. Многи претпостављају да је разлог за слабије интересовање то што су Грци подигли цене.

- Два су разлога мањем интересовању за Грчку него прошле године - објашњава Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција ЈУТА. - Грци су подигли цене, јер су се на њиховом тржишту појавили нови туристи: Румуни, док су Немци закупили милион кревета. Када се томе додају бугарски и остали туристи, јасно је да нама не преостају повољне цене.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: АКО ОВИХ ДАНА КРЕЋЕТЕ ЗА ГРЧКУ ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ: Ево какво време се очекује у наредном периоду

С друге стране и наше агенције су још прошлог лета, понете одличном продајом Егеја, закупиле велики број кревета. Велика понуда аутоматски снижава цене. Лане су аранжмани за Шпанију могли да се купе у "ласт миниту", а ове године их нема. За Шпанију је овог лета заказано упола мање чартер-летова, па су се скоро сва места продала. За Грчку је број места, практично, неограничен.

- Агенције имају неколико хиљада кревета вишка и да би их продали, снижавају цене - истиче Сеничић. - Док они не продају "ласт мините", не могу да се продају ни остали аранжмани.

Ово лето ће обележити и неупоредиво квалитетнији смештај за мање новца, јер су сада траженије виле са базеном и авионски превоз. Тако, рецимо, "Робинзон" за 289 евра нуди авионски превоз и виле са базеном у Лефкади (вила "Костадина") и у Парги (вила "Диогенис").

Дакле, да ли су туристи ове године "паметнији", па чекају ниже цене? Или су агенције годинама нудиле "ласт мините", па су туристе научиле да треба да чекају?

- Понуда ове године креира тражњу, а понуда је сувише велика - каже Љубиша Нешовановић из "Робинзон травела". - Некада имам утисак да људи компромисно уплаћују летовање на основу цене и жртвују квалитет. Међутим, за нека одредишта нема кризе, а такав је Пилион. И Крф је увек тражен, али је чињеница да никада раније није могао у шпицу сезоне да се нађе смештај у вили "Сотирис" у Касиопију за 249 евра са превозом.