ОДМОР за самце озбиљан је удар на њихов џеп. Сви они који летују сами често плаћају и други кревет, без обзира на то што ће бити празан. Соло аранжмани су за најмање 50 одсто скупљи од оних за двоје, а цех за једнокреветну собу, у зависности од хотела, агенције и локације, може да буде и 100 одсто већи. Са сличним проблемима се суочавају и родитељи који без партнера путују са децом. Попусти ту готово да не важе, па се често и за најмлађе наплаћује пуна цена, као за одраслу особу.

- Таква је пословна политика хотела, да кад неко иде сам, он плаћа једнокреветну собу која је у односу на двокреветну скупља бар 50 одсто - објашњава Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција. - Када у хотелу не постоји једнокреветна соба већ проширена двокреветна, то може да буде и до 70 осто скупље. У оним бољим и луксузнијим хотелима, плаћа се и до 100 одсто више, као да иде двоје људи.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПРЕДЛОГ ЗА ВИКЕНД: Соколов пут авантуре и уживања

Сингл путника у читавом свету, показују истраживања, све је више. Нарочито међу старијима од 40 година. Ипак, многе туристичке агенције у нашој земљи воле да "упаре" такве путнике, како би им смањили трошкове. Свакако, оно што највше нервира путнике, јесте плаћање пуне цене за децу јер иде само један родитељ.

- Када на одмор иде један одрастао човека са двоје деце, право на попуст има само једно дете, док се за друго плаћа пуна цена, без обзира на године - говори Сеничић. - Попусти увек иду уз две одрасле особе које плаћају пуну цену. Врло мали број хотела дозвољава да плати једна одрасла особа а деца не. Нарочито не у сезони.

Како објашњава Сеничић, у хотелима не постоји посебан кревет за дете. То су обично двокреветне собе, па је дете у кревету са родитељима, и због тога и има попуст од 100 одсто. Када има посебан лежај, углавном помоћни на развлачење, то се нагласи, па се за дете плаћа можда од 30 до 50 одсто. Турски и шпански хотели мало су другачије уређени, па њихове двокреветне собе често изгледају као да имају два брачна лежаја, што је идеално за децу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ШТРАЈК ПОКВАРИО ЛЕТОВАЊЕ: Српски туристи заробљени на грчким острвима

АПАРТМАНИ

КАДА је реч о апартманима, они се издају као целина, и власнике, а и агенције, не интересује много да ли ће у њима бити мање људи него што је предвиђено. Тако да ко год одлучи да сам оде на море и изнајми преко агенције неки апартман, за њега ће морати добро да плати. Нарочито што готово и не постоје приватни апартмани и собе за једну особу.