ПЕТ прича о урбаном Београду, који је стао у ред културних европских дестинација које обавезно треба посетити, ових дана снима Турска телевизија.

Екипа ТРТ већ недељу дана обилази галерије, музеје и сва занимљива места која привлаче младе турске туристе. Београд је, иначе, до јуна посетило скоро 16.000 туриста из Турске, који су остварили 40.536 ноћења. Ови млади гости воле српску престоницу због провода, опуштеног начина живота, али и културних садржаја које има да понуди.

- Одушевљен сам разноврсним местима која сам видео за само неколико дана - каже Адил Халим, уредник и водитељ ТРТ-а.- Нарочито ми се допада Дорћол, Скадарлија је очаравајућа. "Циглана" ми је посебно била занимљива и шта је уметник Виктор Киш успео да уради. Такође, у "Црној овци" сам појео најукуснији сладолед од чоколаде у мом животу!

Адил је водитељ популарне емисије о култури, у трајању од пола сата, која се сваког дана емитује на Турској телевизији. Он је са екипом у Београду већ снимио четири, а овим дана завршава и пету емисију о "стрит арту", односно графитима.

Прочитајте још - Странци баш воле Београд

- Прву емисију сам урадио у Музеју савремене уметности и он је фантастичан - истиче Адил. - Другу у "Циглани", а трећу у Музеју Николе Тесле, где сам добио могућност да се мачујем попут Лука Скајвокера. Четврту сам посветио ГТР уметницима који по Беоргаду раде мурале познатих личности и видим да су веома омиљени.

Пета је посвећена уличној уметности која је у Београду доживела праву револуцију и српска престоница важи за један од најзанимљивијих градова на свету. Многи туристи долазе у Београд управо због занимљивих графита.

- Графити су прва уметност коју виде туристи и први поздрав који гост доживи у Београду - каже Александар Ђорђевић, писац књиге "Стрит арт Београд". - Показао сам им Ћошак Салвадора Далија, који је Град прихватио и озваничио. Водио сам их и до Улице Страхињића Бана у којем је зид "Добродошли у Београд". Туристима се веома допада наша поткултура уличне уметности.