Ада Бојана уместо нудистичког центра место за богаташе?

среда, 19. 06. 2019. у 16:55

Ада Бојана уместо нудистичког центра место за богаташе?

Ада Бојана Фото Игор Маринковић

Влада Црне Горе планира да одустане од концепта Аде Бојане као нудистичког центра и да кроз валоризацију изда у дугорочни закуп део острва на коме би се градиле виле и други резиденцијални објекти

Влада Црне Горе планира да одустане од концепта Аде Бојане као нудистичког центра и да кроз валоризацију изда у дугорочни закуп део острва на коме би се градиле виле и други резиденцијални објекти, пишу црногорске “Вијести”.

Те информације, како наводе, из Министарства одрживог развоја и туризма (МОРТ), којим руководи министар Павле Радуловић, нису демантовали, али ни потврдили.

Прочитајте још - Чаробна Ада Бојана мами туристе

“За улцињску Аду постоји интересовање потенцијалних инвеститора, али оно до сада није конкретизовано подношењем иницијативе за туристичку валоризацију острва”, одговор је МОР -а на питање “Вијести” да ли постоји интересовања за валоризацију Аде и ако постоји, ко су потенцијални инвеститори.

Из МОРТ-а су саопштили да је у току израда анализа за ту локацију, које врши компанија “Делоитте” тако да сада, како су навели, није могуће детаљније говорити о пројекту.

"Вијести" пишу да МОРТ није могао детаљније да одговори на питања коме Влада планира да изда у дугорочан закуп виле и други резиденцијални смештај сходно плану валоризације Аде, шта ће бити са актуелним нудистичким одмаралиштем и да ли Влада, односно МОРТ, одустаје од концепта Аде као искључиво нудистичког центра.

Прочитајте још - Ада Бојана: Активан одмор и за нудисте

Упитани шта ће бити са привременим објектима на левој страни десног рукавца, МОРТ је одговорио да новим петогодишњим програмом привремених објеката у зони морског добра за период 2019-2023. године планиране су викенд кућице на левој страни десног рукавца реке Бојане.

"Вијести" подсећају да је Влада је у фебруару усвојила План приватизације за ову годину и из њега се види да Ада више неће бити искључиво нудистички центар, те да ће један део острва које се простире на укупно 522 хектара, вероватно бити претворен у резиденцијални простор.

У документу који је припремио Савет за приватизацију, помиње се валоризација дела острва са давањем права на развој и управљање јединственим, висококвалитетним туристичким комплексом који нуди низ активности за одмор и рекреацију.

У плану, такође, пише да је предвиђено да будући хотелско-туристички комплекс има најмање један хотел, стандарда четири плус или пет звездица, којим ће управљати реномирани међународни туристички оператер или оператери.

“Осим тога, анализираће се могућност градње вила и другог резиденцијалног смештаја за дугорочни закуп, као део једног интегралног плана. Развој комплекса планиран је на северозападном делу острва уз пешчану плажу, а део капацитета потребно је одвојити за нудистички центар. Локација обухвата и зону вегетације на динама у залеђу плаже, резерват природе у југоисточном делу са шумама, мочварама и ливадама”, писе у плану о валоризацији Аде, а преносе "Вијести".

Високи функционер Социјалдемократске партије и дугогодишњи одборник Скендер Елезагић, нема дилему да је усвајањем предложеног модела валоризације, Влада све даље од првобитне идеје да Аду, Европи и свету представи као ексклузивну и универзалну туристичку вредност.

“Изградњом вила и других резденцијалних објеката, руши се мит о Ади као ексклузивном туристичком комплексу, што ће дугорочно штетити интересима града и државе. Осим тога, увођење резиденцијалног простора на Ади није у складу са просторним планом Општине, Планом подручја посебне намене морског добра, ни са Просторним планом Црне Горе”, казао је Елезагић, а пренеле "Вијести".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)