ГРАДОВИ су познати по добром проводу, одличном шопингу и занимљивим музејима, али многе туристе привлачи и стил архитектуре. Не морају то увек да буду само градови са старим зградама и савршено очуваним фасадама, па се тако на многим туристичким форумима и Београд нашао на листи престоница са занимљивим грађевинским стиловима.


САНКТ ПЕТЕРБУРГ, РОКОКО

Стил рококо је настао у Француској у 19. веку, али врхунац је достигао у Санкт Петербургу. Катарина Велика је волела рококо, а најбољи доказ није само град на Неви, већ и њена палата у Царском селу.


БЕОГРАД, МОДЕРНИЗАМ

Послератна изградња донела је и бисере архитектуре нарочито у Новом Београду где је Курбизијеов доживео врхунац. Зато туристи долазе у Београд и због модернистичких бетонских зграда попут Генексове куле и Палате „Србија“.


Прочитајте још - Странци баш воле Београд


БУДИМПЕШТА, СЕЦЕСИЈА

Сецесија или стил арт нуво настао је крајем 19. века, а почетком 20. века изграђене су најлепше палате са украсима од кованог гвожђа и стакла у Будимпешти, Барселони и Суботици. Хотел "Гелерт", Зоолошки врт и Ботаничка башта само су неки од бисера чији је цветни стил Дунавом стигао све до Београда.

РИМ, БАРОК

У Бечу се могу видети прелепе барокне палате из 17. века, али Рим је највећи музеј барока под отвореним небом. Италијани су познати по томе што увек мало претерају, а драматичне фонтане су разлог зашто треба посетити овај град.


ТЕЛ АВИВ, БАУХАУС

Немачка ове године слави 100 година од оснивања Баухауса, али је Тел Авив град који има најбољу колекцију зграда ове школе (доживео врхунац тридесетих година прошлог века). Јеврејски имигранти градили су приступачне и функционалне зграде у складу са медитеранском климом.