ПОД високим бедемом Горњанског краса, који се као бели зид диже изнад бујног зеленила хомољских шума, извиру многа снажна врела бистре воде. Најпознатије је Бели изворац, који избија из пећине под стенама покривеним нежном маховином. Његови слапови су најбогатији у време пролећног отапања или великих киша, па је сада право време да ставите пут под ноге и одете у овај свет живе бајке.

Почетна тачка стазе налази се на око 12 километара од Мајданпека, крај рибњака с пастрмкама Бели извор. Ово место и љубазни домаћини Дурлићи су пример како предузимљиви људи са визијом мењају историју. До пре шест година мало ко је обраћао пажњу на неколико скромних кућица у шуми крај пута од Мајданапека ка Бору, а онда су рудар Драгиша и његова супруга Оливера почели да зидају базене за пастрмке и у њих сакупљају воду која им је текла кроз двориште. Данас је ово чувен и посећен рибњак, где можете да уз пастрмку купите и мирисни хомољски мед, чувени сир и друге домаће производе.

Прочитајте још - Фарма коза усред висова

Домаћини посетиоцима обавезно препоручују да прошетају и до петнаестак минута удаљеног Белог изворца. Вода из његовог пећинског врела шумно пада низ голу стену, а затим се шири у језерце из кога се прелива низ стене обрасле маховином нежном као сомот. Каскаде раздвајају кадице с чипкастим рубовима од меког камена бигра, које је бујица вировима и струјама извајала у уметничка дела. Слапови се настављају дугим низом бигарских каскада уз стазу кроз прозрачну шуму која се завршава светлим пропланком.

Гребен Кунане

Овај простор вилинске лепоте је својом мистиком одвајкада привлачио девојке да бацају љубавне чини на изабранике и на Белом изворцу и код оближње дивовске прерасти, природног каменог моста Шупљег камена, званог и Ваља прераст. Амбициознији шетачи одавде иду до оближње мале и Козје пећине и видиковца Стража. Озбиљни планинари настављају дугом стазом уз гребене Малог крша до врхова Кунуне и Гарвана на венцу Горњанског краса, који је упркос чудесној лепоти слабо познат туристима.

Врх Гарвана