Кроз миленијуме Ђердапа

А. М.

14. 06. 2019. у 22:41

Кроз миленијуме Ђердапа
Крстарење Дунавом до Кладова је несвакидашња авантура која привлачи све већи број туриста

ДУНАВ више није потенцијал и шанса, највећа европска река је коначно почела да доноси новац. Кладово, Доњи Милановац, Голубац и Велико Градиште ће ову годину забележити као рекордну по броју туриста, заради и броју радних места које су нашли мештани. Реконструкција Голупца, а уз реконструисану тврђаву Рам, која ће ускоро бити отворена, и Лепенски вир, јасно је зашто је крстарење Дунавом све популарније за стране и домаће туристе.

Некада је од Београда до Кладова могло да се стигне популарном "ракетом", а данас бродом "Аквастар Максим" који пролази крај три тврђаве, Децибелове главе, Трајанове табле, кроз Мали и Велики казан. После крстарења које одузима дах, кратког предаха у Кладову, који са лепом плажом изгледа као приморски градић, треба поћи на излет. Улазак у ХЕ Ђердап је несвакидашња атракција, после које треба посетити и тврђаву Фетислав, вилу "Ружа", римско насеље Дијана, Археолошки музеј, стубове Трајановог моста и дегустарати вина из источне Србије.

Прочитајте још - Европа је рођена на Ђердапу!

- У априлу смо имали 300 одсто више гостију него лане - каже Милета Аџић из хотела "Аквастар Денјуб". - Странци чине 70 одсто гостију, а у сезони стижу и домаћи. Долазе бициклисти, на викенд предах, Румуни на кратак одмор, читаве фирме на "тим билдинг". Имамо госте од Тајвана до Бразила.

Лепенски вир дочекује аутобусе са туристима као испред "Ермитажа", а највише је туриста са бродова за крстарење. Они су одушевљени природом, историјом и храном у "Капетан Мишином брегу".

- Лепенци су најстарији становници Европе, који су изазвали неолитску револуцију - подсећа водич Олгица Живковић.

Голубац је право изненађење за оне који нису били пре реконструкције, јер се тек сада види његова велелепност. Запослени у ЈП "Голубачки град" спремно дочекују туристе, који уз карту добијају и водича. Пут може да се настави ка Кисељеву, селу првог вампира Петра Благојевића, али и Виминацијуму, који добија авантура-парк. Међутим, посета Смедеревској тврђави је логичан избор за туристе који су је видели из брода и схватили зашто важи за "највећу равничарску тврђаву на Дунаву".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Sinisa Stojcic

03.07.2019. 17:05

Drzava treba ponovo da vrati redovnu liniju hidrogliserima od Novog Sada- Beograda- Smedereva- Velikog Gradista- Golupca- Donjeg Milanovca do Tekije i Kladova. Ako grade i obnavljaju zeleznice, ovde nema sta. Sve je spremno