ВАЉЕВО је град споменика, историје и боема, па је права штета не "потрошити" бар један викенд на посету колубарском крају.

Постоје четири теорије по чему је град добио име: по избеглицама које су се "сваљале" у овај крај, по дрвеним ваљеницама дуж Колубаре, по кафеџији Ваљу и по ваљаним људима.

10.00

Тешњар је сигурно најлепши увече, нарочито лети, па ова улица старих заната и чувених кафана заслужује посебну пажњу. Овде су снимане многе чувене сцене из филмова, попут "Шешира професора Косте Вујића". Многе кафане спомиње и Милован Глишић у комедији "Подвала". Поред "Паба 23" налазила се и једна од пет резервних болница.

У воскарској радњи Драгана Пошарца већ 110 година се могу купити свеће. Овде раде и чувени бербери. У Тешњару је омиљено пиће био салеп (од корена зумбула), овде је основан први џез оркестар "Хаваји" у Србији, а свака кућа крије важну причу коју може да открије само искусан водич какав је Александар Павић.

Прочитајте још - Рајска шетња од Ваљева до Јерининог града

11.00

Главно раскршће је на месту где се налази споменик војводи Мишићу. Војвода гледа ка Аустроугарској, испред њега је хотел "Гранд" из 1903. године и ту се рачвају улице Кнеза Милоша, Чука Љубина и Војводе Мишића.

12.00

Пешачком зоном се стиже до споменика Десанки Максимовић, која је из овог краја, а подигнут је још за живота песникиње.

13.00

Не више од 50 метара од Десанкиног споменика удаљен је Муселимов конак, материјални доказ "сече кнезова". У подруму се данас може видети тамница у којој су заробљени Бирчанин и Ненадовић, а на спрату је збирка застава, сабљи и осталих предмета из времена устанка. Улаз у најстарије здање Ваљева кошта 190 динара.

Газда Среја

14.00

Народни музеј Ваљева треба обавезно посетити, јер се овде налази богата колекција од праисторије до привредног успона града уочи Другог светског рата, као и оригинални кабинет војводе Мишића са сатом направљеним од топовске чауре.

Део је посвећен грађанској култури, а овде се могу упознати занати, попут опанчарског, који су у Тешњару изумрли.

15.00

Кнежеви су посечени код старог Дрвеног моста, где се налазио чадор Мехмед-аге Фочића. Ту се данас налази споменик, који је практично део Музеја.

Прочитајте још - Пут искушења до витешког града

15.30

Зграду Гимназије не треба пропустити, не само због споменика Доситеју Обрадовићу, Вуку Караџићу и проти Матеји Ненадовићу, већ и зато што је ово зграда-близнакиња београдске Треће гимназије.

ЛегендарниТешњар

16.00

Поред Гимназије је и Галерија Љубе Поповића у коју је пренет сликарев атеље из Париза.

16.30

Кула Ненадовића из 1813. године је симбол града и у њој се налази музејска збирка.

17.00

Крај легендарне реке Колубаре лети се одржавају "Тешњарске вечери", али воденице су и током читаве године велика атракција.

Поред неколико ресторана, обавезно треба посетити воденицу газда Среје, јер меље као да је нова. Килограм брашна кошта 100 динара.