ПЛАНЕТАРНО најчувенија српска планина је без премца Ртањ, захваљујући апокалипси. Сви светски медији су у децембру 2012. објавили да ће најављени смак света заобићи планински масив крај Бољевца, око 200 километара удаљен од Београда. Гости, страни и домаћи, у распону од паничара до радозналаца, тада су напунили све смештајне капацитете готово напуштеног рударског градића Ртањ и удахнули му нови живот.

Смак света је изостао, али је ртањска "српска пирамида" постала међународна туристичка атракција. Планина коју су годинама посећивали углавном планинари и сакупљачи лековитог биља, од тада је занимљива много широј популацији гостију, од љубитеља одмора у домаћој радиности до посматрача летећих тањира.

На простору од подножја "српске пирамиде" до врха Шиљак на 1.565 метара за сваког има више него довољно места да ужива на свој начин. Сада је све више гостију који се релаксирају и пуне батерије на "енергетском налазишту" Врело за које се верује да има благотворно деловање природног магнетизма. Без обзира на то ко у шта верује, наука признаје да на Ртњу постоји необјашњива аномалија геомагнетног поља.

Прочитајте још - МИСТИЧНА ПЛАНИНА: Ртањ нови резерват природе

Огромној популарности Ртња на коме током викенда дословно од јутра до мрака, а понекад и преко ноћи, можете срести групе људи који пешаче допринеле си изузетно добро обележене стазе. Планинари из зајечарског клуба "Драган Радосављевић" маркирали су их тако добро да се ни апсолутни почетници не могу изгубити ако прате уочљиве ознаке. На планину се може пењати из више праваца, а за оне који долазе први пут или немају много кондиције и искуства најпрепоручљивија је Јужна стаза која полази из насеља Ртањ. Успон до врха Шиљак са те стране траје три до четири сата, зависно од физичке спремности и успутних задржавања ради уживања у прелепим пролећним пејзажима. Северна стаза која креће из Мирова је много захтевнија у вишем делу, али је занимљива и за рекреативце који могу овим правцем без напора доћи до изузетних видиковаца на стеновитом планинском гребену. Топла препорука искусних посетилаца Ртња је да у повратку направите паузу у успутном селу Извор, због изврсне кухиње у овдашњем ресторану.