ТУРИСТИ из Индије желе да дођу у Србију због ноћног провода, Монголи због много зеленила и лепе природе, Кинезе занима историја, а Филипинци желе да пију кафу и шопингују!

Туристичка организација Србије окупила је прошле недеље 38 тур-оператора из 12 азијских земаља, а међу њима и оне за које не бисте веровали да постоји интересовање њихових туриста да посете нашу земљу.

- Ове године смо први пут имали групу која је са Филипина дошла у Србију - каже Маргарета Сабандо Лумауаг, генерални директор "Ајланд парадајз турса". - Тура је коштала око 3.000 евра, трајала је 14 дана и обухватала је неколико балканских земаља. Требало је да остану само један дан у Београду али група је инсистирала да продуже још четири дана! Дакле, Србија се нашим туристима много допада, обожавају шопинг и шетње по граду. Од сада ћемо организовати путовања са дужим боравком у Србији. Наиме, посетила сам Народни музеј, имате веома занимљиву историју која привлачи наше туристе.

Највећа предност Србије, која сваке године бележи двоцифрени пораст броја страних гостију, свакако је чињеница да гостима из Азије није потребна виза. Туроепратори су посетили и салаш, Сремске Карловце, Нови Сад и окусили ноћни живот.

Прочитајте још - ДРЖАВА СТИМУЛИШЕ АГЕНЦИЈЕ: Кинески гост плаћа се 30, а руски 20 евра

- Седиште наше компаније је у Љубљани и лично ћу инсистирати да почнемо да шаљемо групе у Србију, јер имате све предуслове да усрећите бизнисмене из Индије - каже Викеш Шети из "Хепи турса". - Ми радимо инсентив, конгресе и тим- билдинге, а групе имају по 300 људи и сви су одлично платежни. Од свега што сам видео, Србија је нешто потпуно ново. Београдски ноћни живот ће индијске пословне људе распаметити, јер они желе то што имате... Желе да се опусте, проводе, уживају... Ускоро ћемо послати инспекцију да провери храну и, ако се испостави да је добра, стизаће групе.

Ни Кинезима није потребна виза и стижу у све већем броју. У шали су и главну београдску улицу назвали "Кинезимихајлова"!

- Десет година доводимо туристе из Кине, али последње две године као да их ништа друго не занима - каже Ху Џеј из шангајске агенције. - Пакет-аранжман за Балкан кошта око 1.500 евра и сваке недеље имамо по 30 туриста. Занимају их шопинг и историја, али воле и да се фотографишу, па сам и ја објавила стотину слика на "Ве чету", најпопуларнијој кинеској друштвеној мрежи.

Прочитајте још - Кинеских туриста никад више

ЗЕЛЕНИ ГРАДОВИ И ОДМОР

ЗЕЛЕНИЛО и лепа природа су у Србији фантастични, а у то ће се ускоро уверити и туристи из Монголије.

- Одушевљена сам колико су Београд и Нови Сад зелени, колико је све живо и шарено и сигурна сам да ћете младим Монголима бити врло занимљиво одредиште - каже Болор Ердене, из агенције "Травел он". - Остале азијске земље праве балканске туре, по неколико земаља, а ја ћу понудити нешто сасвим друго - само Турска и Србија. Имам утисак да су ваше две земље једна прича, није потребна виза и авионска веза је одлична. Моје туристе занима активан одмор и надам се да ћу наћи партнере у Србији.