Петроварадинска тврђава уз Јоко Оно постаје Тврђава мира

Танјуг

среда, 05. 06. 2019. у 23:59

Петроварадинска тврђава уз Јоко Оно постаје Тврђава мира

Јоко Оно / Фото: Танјуг-АП, Петроварадинска тврђава / Фото: Ненад Карлић

Петроварадинска тврђава у Новом Саду постала је део нове туристичке руте којом се промовишу балканске тврђаве, као неке од најважнијих културно-историјских атракција у региону

Петроварадинска тврђава у Новом Саду постала је део нове туристичке руте којом се промовишу балканске тврђаве, као неке од најважнијих културно-историјских атракција у региону.


Друга највећа европска тврђава на Дунаву, данас широм света позната по фестивалу ЕXИТ који на њеној туристичкој промоцији ради интензивно већ годинама, од ове године биће још видљивија у светским оквирима.


Сви туристи који се заинтересују за историјско и културно наслеђе Балкана, моћи ће ближе да се упознају с Петроварадинском тврђавом захваљујући пројекту "Цреативе Хисторy Балканс Тоур", који је покренула ЕXИТ фондација, најављено је данас на конференцији за новинаре у Градској кући у Новом Саду, приликом представљања програмске платформе "Тврђава мира" пројекта "Нови Сад 2021 - Европска престоница културе".


Поводом обележавања сто година од потписивања Версајског мировног споразума 1919. године и званичног завршетка Првог светског рата, ЕXИТ фондација ће у сарадњи с легендарном мултимедијалном уметницом и мировном активисткињом Јоко Оно 28. јуна на Петроварадинској тврђави отворити и концептуалну инсталацију под именом "Оне даy...". Поред Еxита, ова инсталација ће додатно промовисати Петроварадинску тврђаву, али и цео Нови Сад на међународној сцени као град толеранције, сарадње и културе.


"Веома смо срећни што заједно са иконом мировног покрета и савремене уметности Јоко Оно доносимо први велики споменик миру на овим просторима који ће бити нова културно-туристичка атракција Новог Сада и Србије. Као и пројекат "Креативна историја Балкана" који промовише културни туризам и четири тврђаве Балкана кроз спој креативних индустрија и културног наслеђа, и у случају сарадње са Јоко Оно имамо исту фузију модерног и традиционалног. Инсталација коју је урадила Јоко Оно урађена је по мотивима традиционалног брода ''Шајка'' који су користили војници-граничари Војне крајине, и који је део српског културног наслеђа", изјавио је Иван Петровић, председник УО Еxит фондације.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Београд посетило 24 одсто више домаћих туриста у априлу


Пројекат "Цреативе Хисторy Балканс Тоур", који је фондација ЕXИТ покренула уз подршку Европске уније и Савета за регионалну сарадњу, има за циљ да брендира и промовише четири историјске тврђаве у четири балканске земље, ослањајући се на синергетски спој креативних индустрија и културног наслеђа: тврђаву Кастел у Бањалуци у Босни и Херцеговини; будвански Стари град у Црној Гори; Петроварадинску тврђаву у Новом Саду у Србији и тврђаву Розафа у Скадру, у Албанији.


На конференцији је презентована и јединствена интернет платформа, која ће на креативан и савремен начин туристима широм света представити туристичке бисере културног наслеђа Балкана.


"Идеја Савета за регионалну сарадњу, која је имплементирана и финансирана од стране ЕУ пројеката развоја туризма и промоције, јесте да се одаберу најбоље културне и авантуристичке туристичке понуде Западног Балкана и да се претворе у један заједнички регионални туристички производ који ће привлачити више посетилаца у регион, задржати их дуже, и да посете не једну већ неколико локација. Пројекат ''Креативна историја Балкана'', имплементиран уз подршку Савета за регионалну сарадњу, управо то и ради, а уз себе има и најбољи европски музички фестивал, ЕXИТ", рекао је представник Савета за регионалну сарадњу Никола Гаон.


Концептуална инсталација "Оне даy" легендарне Јоко Оно биће реализована у оквиру пројекта "Нови Сад 2021 - Европска престоница културе, а у склопу програмског лука


"Тврђава мира", који се бави афирмисањем Новог Сада као промотера регионалног помирења и стабилности, и то кроз уметност и културу, то јест кроз реализацију уметничких и културних програма који промовишу помирење или укључивање уметника из региона.


Немања Миленковић, директор Фондације Нови Сад 2021, истакао је да фондација представља мост и повезницу између установа културе, образовних институција, ванинституционалне сцене, културних и креативних индустрија.


"Приближавање ових различитих актера може да изнесе неку нову снагу помоћу које ће се Нови Сад представити интернационалној публици као престижан град у Србији који је важан и у региону и у Европи као Тврђава мира. Оно што ће Фондација Нови Сад 2021 иза себе оставити, јесу људи, процеси, простори и програми, а овај програм је један од легата Европске престонице културе", рекао је Миленковић.


Саветница премијерке Владе Србије за креативне индустрије и туризам Ана Илић рекла је да подршка "Тврђави мира" и догађајима који ће у наредних месец дана бити одржани у Новом Саду, али и целокупном пројекту Нови Сад 2021. Европска престоница културе, јесте наставак подршке председнице Владе свим иницијативама које доводе до подстицања креативности и изградње једне другачије слике Србије у свету.


"С тим циљем је настала и платформа ''Србија ствара'', у оквиру које се ради на развоју системских мера за развој сектора креативних индустрија и иновација, као и на јачању културне дипломатије и перцепције наше земље у иностранству", рекла је Илићева.


Подршку пројектима дао је и Далибор Рожић, члан градског већа за културу Новог Сада, који је изразио велико задовољство због тога што се пројекти реализују у складу са Стратегијом културног развоја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације