ГЛАВНИ град Холандије сада поручује посетиоцима да оду на друга места. Шта се догодило? Како то да је Амстердам окренуо леђа туристима који холандској економији годишње доносе око 82 милијарде евра?

Амстердам, град познат по толеранцији, уским кућама и широким каналима, радикално мења став према туристима који годишње с одушевљењем посећују тај град, пише Си-Ен-Ен.

Разлог је врло једноставан - грађани Холандије боје се да ће се њихов главни град претворити у Венецију. Фрустрирани мештани Амстердама већ неко време жале се на превелики број туриста и боје се да би њихов растући број могао уништити душу овог живахног космополитског града. "Под великим смо притиском", рекла је архитекта Елен ван Лун. "Не желимо да се претворимо у Венецију. Туристи превише воле наш град и превише нас посећују."

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Шта све можете у Амстердаму за пет евра

Иако Ван Лун признаје позитивне аспекте туризма, попут бројке која попуњава касу, разуме и мештане који се боје да ће изгубити аутохтони осећај свог родног града. Попут Венеције, Амстердам је постао симбол за феномен превеликог туризма који је уско повезан са све приступачнијом ценом авионских карата. Док неки други градови тек почињу да се хватају укоштац с оваквим проблемом, Амстердам је једноставно рекао да му је доста.

Наиме, за тај се град предвиђа наставак десетогодишњег пораста броја посетилаца, са 18 милиона у 2018. на 42 милиона у 2030, што је 50 пута већа бројка од садашњег броја сталног становништва. Холандски званичници због тога су недавно смело одлучили да престану да рекламирају своју земљу као туристичку дестинацију. Спровели су и неке одредбе с намером да одврате туристе, ограничавајући им места за забаву или капацитет смештаја.

Градске власти Амстердама најавиле су и нове порезе на туристичка ноћења, а нови приходи од туризма биће усмерени у одржавање града. Амстердам већ наплаћује седам одсто пореза на хотелске рачуне, а градски оци су средином маја најавили нови намет према којем ће хотелски гости по ноћењу убудуће плаћати додатна три евра у градску благајну.

Удружење холандских хотела и ресторана Конинклијке Хореца критиковала је најаву нових намета, оцењујући да Амстердам већ има највише туристичке порезе међу популарним европским дестинацијама.

(Index.hr)