Лепота и свеколико богатство Тоскане тешко да имају ривала у ионако живописној Италији. У њој, као и мањим делом у северном Лацију, простире се регион Марема, који са површином од 5.000 квадратних километара заузима једну четвртину Тоскане! Ту су пре нешто мање од 3.000 година живели Етрурци, цивилизација која је била веома напредна на свим пољима. Између осталог, заслужни су за унапређење начина узгајања винове лозе и производње вина. Отишли смо да се уверимо у то и посетили нешто на чему свет истински може да завиди Италији и Мареми.

Још издалека поглед пуца на виноградарски рај загрљен зеленилом од 500 хектара, расцветалим и препуним опојних мириса, а које представља плућа царства винограда од 83 хектара. На путу ка "Рока ди Фрасинело", из даљине се види торањ ове винарије, савршеног уметничког дела, које је пројектовао најславнији италијански и широм света признати архитекта Ренцо Пиано.

Због јединствене структуре, елегантне форме и невероватне функционалности, ова грађевина уопште не ремети природу, напротив, овде се једно на друго наслањају архитектура, уметност, археологија и престижно вино. Тиме је само надграђена и крунисана вишевековна историја етрурске виноградарске културе, али и археологије, о чему сведоче предмети ископани на поседу винарије.

Све је почело крајем 70-их година прошлог века када је новинар и власник веома разгранате и плодне издавачке куће, Паоло Панераи, уједно велики заљубљеник у виноградарство и вино, купио првих 50 хектара земље и створио групу "Домини Кастеларе ди Кастелина". Потом му се придружио Ерик Ротшилд, који у великој породици банкара има улогу одговорног за управљање пословима у области виноградарства, који је 1999. године купио још 450 хектара. Тако је започела прва привредна сарадња у области узгајања винограда и производње вина између Француске и Италије. По њиховој жељи је архитекта Пиано - који је светску славу стекао пројектујући Центар Жорж Помпиду у Паризу, а званично се убраја у десет најбољих на свету у свом послу - дизајнирао овај храм вина од 8.000 квадратних метара. На њему је пројектовао и торањ који сакупља светлост за винарију серијом огледала намештених под одређеним угловима. Винификација се одвија у цементним кадама, а потом, у зависности од врсте вина, у нерђајућем челику или у бурадима од француског храста. Истинска генијалност, функционалност и лепота исказани су у конструкцији простора намењеног за зрење вина, бисера овог винског подрума, са око 2.000 буради од по 225 литара. А у центру тог четвртастог простора налази се круг, због чега све подсећа на амфитеатар - около су бурад, у средини сцена која заиста има функцију позоришта, сва чула ту осећају дискретан мирис вина, а изнад вас је огромна таваница. Када уђете у тај драгуљ укопан двадесет метара испод земље, присуствујете "профињавању" вина и тријумфу пића богова, уметности и архитектуре. Имате осећај да сте у театру, а да су бурићи око вас публика. Уживо слушате савршено музицирање и препознајете ноте чардаша или руске музике. А кад изађете на површину земље дочекује вас славље светлости и непегледног зеленила. Будући да је све је у стаклу, немате осећај где се завршава архитектонско дело а где почиње природа.

Фото Винарија

Марема је најпре прича о вину, о аутохтоним виновим лозама "санђовезе" (популарно названим "санђовето") и "верментино". Уз то, узгајају се и интернационалне лозе које омогућују изванредан бленд вина: мерло, каберне совињон и шираз. Грожђе се бере искључиво ручно, а лоша зрна се строго одбацују! У таквим условима једно вино представља истинско ремек-дело. Настало је 2007. године. Чисти мерло "бафонеро", односно "црни брк", назван је по надимку предводника у лову на дивље свиње којих у овој регији, кажу, "има више него становника". Са сваког чокота узима се само један, најбољи грозд лозе мерло и после винификације у цементним кадама и најмање 14 месеци зрења у бурадима, флашира се "бафонеро", вино које је од 2007. до 2018. освојило више од двадесет престижних светских и италијанских признања. Његова цена у кантини је 160 евра! Шта осећате када га густирате? Симфонију воћних мириса, углавном оних од црног воћа, купине и боровнице, потом ваниле... Његов укус дуго осећате у устима.

Велелепна винарија извози вина у 55 земаља, највише у САД, Немачку, Русију, а у последње време Кина заузима друго место међу земљама које пазаре највише. И не само то, богати Кинези и Руси желе само најпрестижније боце. Формиран је и "Бафонеро клуб", тако да имућни унапред купују ово вино како би били сигурни да ће припасти баш њима и то, по жељи, са персонализованим етикетама на полеђини флаше.

Фото М.О.

НЕКРОПОЛА СА ОСАМ ГРОБНИЦА

Када је пре двадесетак година на терену које је власништво "Рока ди Фрасинело" откривена некропола са осам гробница у којима су сахрањени богати или мање имућни етрурски становници, између кантине и Одељења за археологију региона Тоскана направљен је споразум који је омогућио да се благо, односно предмети пронађени у гробницама а везани су углавном за производњу и употребу вина у домаћинствима, изложе у винарији. Тако је створен документационо-музејски простор, са невероватно очуваним предметима пронађеним у некрополи Сан Ђермано и у осам гробница. Иако је реч о приватном поседу, туристи без икакве надокнаде могу да уђу и виде остатке овог археолошког налазишта.