Видели смо како је у рају

Биљана Радивојевић

четвртак, 30. 05. 2019. у 12:31

Видели смо како је у рају
Репортер "Новости" са "1А Травел" у најлуксузнијим хотелима на анталијској ривијери. У "Титаник Мардан палас" је у реновирање уложено 1,4 милијарде евра и 40 килограма злата

КОШТА, ал' нек иде живот, вреди до последњег евроцента. У Хотелу "Титаник Мардан палас", на Анталијској ривијери, у Лари, пију се италијанска и француска вина, једе најбоља храна, хода по персијским теписима осветљеним стотинама "Сваровски" лустера, спава на креветима као од облака... И ма колико да су туристички прохтеви високи, ниједан неће остати неиспуњен.

У Анталију, где се на локални аеродром годишње искрца више од 30 милиона туриста из целог света, стигли смо у аранжману агенције "1А Травел". Мај тек "загазио" у трећу декаду. Рекло би се, ризично. Није било - сунца таман, а кад прегреје, у море се улази лагодно, без језе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ТУРСКА И ЕГИПАТ ЗА САВРШЕН ПОРОДИЧНИ ОДМОР: Најприступачнији хотели са мноштвом садржаја

Некадашњи "Мардан палас", отворен 2009. године, од Азербејџанаца купили су Турци из Берлина, и сада је део ланца хотела "Титаник". И, најлуксузнији хотел у Анталији! У комплекс на 180.000 метара квадратних нови власници уложили су чак 1,4 милијарде евра, само за реновирање, и мање доградње. Чим прођете кроз белу капију са златним орнаментима, луксуз је очигледан и у најситнијим детаљима. Само у хол хотела уграђено је 40 килограма злата! Мермер је из Италије, теписи из Ирана. Прва група туриста у реновиран хотел са 543 собе, спа-центром на 700 квадрата, и највећим базеном у Европи који се на укупно 16.000 метара квадратних плави од главне зграде хотела до обале мора, ушла је 1. маја.

Централни део хотелске зграде је "пресликана" Долмабахче палата. Доле, према мору су грађевине по узору на Галата мост и Маиден торањ. Десно, Анатолијско крило, грађено по силуети познате Кулели зграде у Истанбулу, опремљено је у оријенталном стилу. Лево, у европском. Ко ће изабрати премијум, делукс собу, или дуплекс са приватним базеном, зависи од афинитета, и дубине новчаника. Али, у оволиком луксузу треба знати и уживати.

Алберт Габинов, полу-Рус, полу-Турчин, менаџер продаје "Титаник Мардан паласа", каже за "Новости" да "стаф", који чини најбоље особље, преузето из најпознатијих ланаца хотела, њих укупно 1.400, успева гостима да сваку жељу испуни. Најбројнији гости су Британци, Немци и Руси.

Ма колико да вас оволики луксуз у "Титаник Мардан паласу" заслепи, чак и кад то није фасцинација туристе "почетника" који је "видео мало света", тешко да се нећете изненадити кад вам се по уласку у собу, где вас чекају воће, колачи и вино, јави ваш лични асистент. За госте из собе 5.069, то је Артур. Он је 24 сата на услузи, ако хоћете да вас одведе до спа-центра, да организује доставу у собу, да поправи ТВ ако се даљински "залуди" од мењања канала, ма ту је за све што затреба.

- Најбитније је да гост буде задовољан, јер он је наша најбоља реклама - каже за "Новости" Мехмет Гундуз, власник "1А Травел", агенције која за ову ове созону има 23.000 аранжмана, на Кипру, у Египту и Турској, и закупљених шест чартер-летова недељно, а у "Титаник Мардан палас" следећа група иде 6. јуна.

Овом хотелу само намћор може да нађе ману, али у великој понуди није лако изабрани шта желите. За 10 дана сигурно не може да се проба баш све, и мало мало почиње нова дилема: базен или плажа, спа-центар или предах у неком од многобројних барова, вечера у централном, интерконтинентлном, или у индијском, јапанском, италијанском, турском ресторану?

Плавооки и плавокоси Габинов каже да Балканци више воле плажу, а остали гости из Европе базен. И насмеје се кад кажемо да смо већи хедонисти, и да бели песак, који се не загрева ма колико сунце јако пржило, довезен за плажу "Тинтаник Мардан паласа" из Египта и са Малдива, има више чари него мермер поред базена.

Шалу на страну, о укусима се не расправља, и зато ће неко за вечеру изабрати шкампе или лосос, неко бифтек... Кувар их пече ту пред вама. И онда кад мислите да после предјела, главног јела, обиља салата и воћа не можете више, ипак ћете устати до стола са посластицама, и опет упасти у дилему: воћни или чоколадни мус, капресе, тирамису, профитероле, туфахије... или, ипак, баклаве?


ВРТИЋ И КОНЦЕРТИ

ПОРЕД "Титаник Мардан паласа" је "Топкапи" хотел из ланца "Swandor", у који као и у још 120 хотела на Анталијској ривијери можете отићи са "1А Травел".

Приступачнији по цени, мање ексклузиван, али одличан, и више је породични хотел. И у овом хотелу постоји вртић, а аниматори ће за најмлађе организовати и час јоге. Увече су журке на плажи, а заказани су и концерти познатих светских звезда.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: БОДРУМ И МАРМАРИС, УКРАСИ ЕГЕЈА: Први лет у сезони се ближи, заузмите своје место под сунцем на време!

СВЕТИ НИКОЛА

ОБАВЕЗНО би требало посетити антички град Мира са прелепим амфитеатром, и Демре где се налази црква и саркофаг Св. Николе.

Годишње дође неколико милиона туриста, највише Руса, а обичај је да се ухвате за леву ногу статуе Св. Николе, и да у саркофаг, где су према предању његове мошти почивале до преноса у Бари, убаце цедуљицу са жељом. Посета старом граду - Калеићи са уским, кривудавим улицама и кућама које се наслањају на зидине древне тврђаве је посебан доживљај, али ипак не тако јак као онај који на посматрача оставља спектакл "Ватре Анадолије", плесне групе.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)