Ако планирате ове године да лето проведете на црногорском приморју, требало би да знате да је вода Јадранског мора високог квалитета, као и да 30 купалишта у Црној Гори носи Плаву заставу (Блуе флаг) која се додељује само најчистијим плажама.

То је за српске медије у Будви изјавио директор Јавног предузећа за управљање морским добром Црне Горе Предраг Јелушић, и додао да у последње две до три године анализе воде Јадранског мора на црногорском приморју показују стални пораст квалитета.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ulcinjsko ostrvo: Nemci hoće Adu, spremili 200 miliona evra

"Јавно предузеће за управљење морским добром и Институт за биологију мора већ годинама врше мониторинг на више од 100 локација од Улциња до Херцег Новог, готово 97 одсто на тим локацијама море има ознаку ''к1'', што значи да је вода високог квалитета и пожељна за купање и са микробиолошког и с других стандарда", рекао је Јелушић.

Према његовим речима, то је резултат тога што су све локалне самоуправе уложиле стотине милиона евра за третман отпадних вода.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Казна за крађу песка са плаже - 3.000 евра

Говорећи о плажама које су носиоци Плаве заставе, Јелушић наводи да је до пре десетак година црногорска обала имала три или четири плаже које носе то међународно признање за квалитет, а да их данас има 30.

Наиме, Плава застава за плаже и марине је међународни еколошки стандард квалитета заштите околине мора и обала који се сваке године додељује најчистијим плажама и маринама које испуне ригорозне међународне стандарде по 33 критеријума.

Јелушић истиче да је 30 плажа под Плавом заставом импресивна бројка за Црну Гору, имајући у виду да црногорска обала има око 100 километара плажа за купање, док Хрватска, наводи, има дужу обалу, а нема већи број тих заставица.