Турска ове године очекује 50 милиона туриста, што је за 10 одсто више него 2018. године, уз просечну потрошњу од 700 долара по туристи, кажу у турском Министарству културе и туризма, преноси портал Сеебиз.

Цене смештаја су и даље око 30 одсто ниже од оних пре кризе и просечно се крећу око 70 долара дневно по соби.

"Просечна потрошња по доласку туриста ове године биће око 700 долара, а да бисмо достигли планираних 1.000 морамо и спремни смо снажно да радимо", рекао је у Истанбулу представник истанбулске канцеларије турског Министарства културе и туризма Бекир Копар.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - PRIMENA NOVOG ZAKONA O TURIZMU: Nema više skrivenih troškova

Додао је да ове године имају велики пораст букинга, од око 40 одсто из Немачке, слично је и из Велике Британије и Русије, а бољи резултати од прошлогодишњих постигнути су у конгресном и другим облицима туризма, у којима виде велики потенцијал за јачање туристичког промета током целе године.

Побољшање односа с Русијом, чији им туристи уз Немце и Британце, као и оне из Ирана и других арапских земаља највише долазе, те нове промоције и кампање допринеле су и релативно брзом опоравку турског туризма након кризних 2015. и 2016. у којима је због политичких нестабилности и више напада с бројним жртвама дошао на најниже резултате у историји.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Da li će turističke agencije plaćati šest puta veću premiju?

Већ у 2017. Турска је имала пораст броја туриста и мали пораст прихода од туризма у односу на 2016, када су били "историјски" ниски, свега 16 милијарди долара.

У 2018. број страних туриста порастао је на 39,5 милиона или за седам милиона више него у 2017. години, а када се томе додају доласци турских држављана који живе у иностранству, а које засебно броје, у 2018. је Турска имала укупно близу 45 милиона туриста.

Приход је, пак, у 2018. порастао на 29,5 милијарди долара или за више од девет милиона долара у односу на 2017. када је износио 20,2 милијарде долара.