Минхен, престоница Баварске и трећи по величини немачки град, изнад свега је европска метропола с мноштвом лица најразличитијих раса и народа који тамо живе. Она се неочекивано појављују и смењују филмском брзином збуњујући посетиоца који је дошао с било каквим предубеђењима. Минхен је град чији су симбол футуристичке високе технологије и икона ауто-индустрије БМВ-а, у ком је већ уобичајено да се редови возила уместо на бензинској пумпи праве испред "штекера" самоуслужних електропуњача уз паркинге. Ко пожели да за кратко време створи слику метрополитанске области шестомилионског града, мораће да седне у туристички омнибус с водичем који обилази знаменитости индустријског доба.

Једини очувани део старог градског историјског центра је трг Маријенплац окружен китњастим готичким катедралама. Ту је једино возило баварска верзија рикше за два путника са погоном од једног бициклисте. Такси рикше најчешће развозе путнике поруменеле од укусног баварског пива, које лако превари самоуверене и неискусне туристе. Они сваку стару пивницу сматрају музејом који треба упознати, а експоната је много. Најчувенија су тешка тамна пива, а ништа мање славна нису лака светла пшенична пива.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Будва: Стари град и Цитадела део нове туристичке руте

За оне који не подносе алкохол, постоји безалкохолно пиво, мада се они који га пробају заклињу да ипак мало "удара", ако се попије у довољној количини. За оне који преферирају витамине постоји пиво с лимуном. Одважни који се ухвате укоштац са свим тим нијансама лако се препознају на исласку из пивница, јер ходају мало раскречено, као морнари на палуби по невремену. То је, кажу, зато што баварско пиво утиче на патос и тротоар, који се љуљају под ногама истраживача минхенског пива.

Многи од њих покушавају да предупреде ове буре конзумирањем разних врста баварских кобасица, разних боја и арома по стандардној цени порције од око 10 евра, а могуће је наручити и велику мешану салату од целе палете кобасица која кошта око 15 евра, без обзира на локацију пивнице. Цена пива, које се најчешће дегустира из мале кригле од литар, варира од око пет евра ван туристичког центра, до 10 евра у Хофбројхаусу, дворској пивари и пивском дому баварских херцога.

Еколошки превоз у центру града

Ово место које су од оснивања у 16. веку посећивали многи племићи и славне личности, као што је био својевремени поп-стар Волфганг Амадеус Моцарт. Ипак, најчувенији су редовни гости из прве половине 20. века, који су овде ковали планове који ће скупо коштати Европу. За време прве емиграције од 1900. до 1905. овде је редовно долазио Лењин са сарадницима с којима ће подићи Октобарску револуцију. Његова супруга Надежда Крупска је у свом дневнику, писаном на немачком, забележила да "овдашње прекрасно пиво потире све класне разлике".

После Великог рата у Хофбројхаус је долазио Адолф Хитлер и држао ватрене говоре, а 1920. је у великој сали пред више од 2.000 истомишљеника изнео је програм Националсоцијалистичке партије, која је овде основана. Пивница је тако постала симбол нациста, па је Хитлер овде и касније правио пригодне свечаности. Лакомислени туристи, међу којима је највише Американаца, зато опседају ово историјско место.

У дворску пивницу Хофбројхаус долазили су и Лењин и Моцарт

Важно упозорење за посетиоце Минхена, било да тек иду на пиво или се достојанствено тетурају из локала, гласи: чувајте се бициклиста који возе као манијаци! У овом граду је мала вероватноћа да ћете страдати од аутомобила, чији су возачи изузетно дисциплиновани, али зато су љубитељи двоточкаша безобзирни према пешацима. Генерално, људи који пешаче су туристи и могу се у највећем броју видети у строгом центру, а са сваким метром ван те зоне њихов број рапидно опада. Чим одмакнете од центра, и број угоститељских локала се ближи апослутној нули. Ноћобдије треба да на време направе залихе у продавницама, јер овде нема "фаст фуда" и драгстора који на сваком ћошку раде у глуво доба. Од петка по подне ситуација је још критичнија, сви иду на викенд и све стаје до понедељка ујутро. Ако видите неког у Минхену да шета ван туристичке зоне после заласка сунца и очајнички тражи киоск или продавницу, готово је извесно да је реч о странцу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
У марту у Србији више туриста и више ноћења

СКАНДАЛ С ЛИМУНАДОМ

У пивском дому баварских херцога, Хофбројхаусу, још се памти инцидент који се одиграо 8. септембра 1908, када је један гост уместо пива тражио само лимунаду. Особље је покушало да га одговори од таквог светогрђа, али он је био непоколебљив, па су сви келнери једногласно одбили да услуже тврдоглавог "јеретика". Зато је лично управник пивнице морао да спреми лимунаду и послужи је.