Пут искушења до витешког града

Б. Субашић

четвртак, 16. 05. 2019. у 23:20

Пут искушења до витешког града

Фото Б.С.

Спортска вија ферата у Горњачкој клисури прошлог викенда окупила велики број учесника. Помоћу челичног ужета савладава се 330 метара висинске разлике од обале Млаве до остатака средњовековног града Ждрела

СПЕКТАКУЛАРНА и захтевна спортска вија ферата Горњак у Горњачкој клисури, којом се помоћу челичног ужета савладава 330 метара висинске разлике од обале Млаве до остатака средњовековног града Ждрела, пуштена је свечано у рад прошлог викенда. Тиме је испуњено обећање Планинарског клуба "Горњак" и Спортског савеза Петровца на Млави, које је "Новостима" дато пре око годину дана.

Следећи корак је прављење зип-лајна између литица клисуре преко Млаве и мање захтевне вија ферате, коју ће моћи да користе и туристи без озбиљнијих припрема. Изградња садашњег спортског објекта изведена је средствима Општине Петровац на Млави, на иницијативу градског планинарског клуба, који је сад старалац вија ферате и Планинарског савеза Србије, који је дао стручну помоћ у трасирању и постављању челичног ужета, помоћу ког се пење литицом, а истовремено служи и за обезбеђење пењача.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
СРПСКО КОЛО У СОЛУНУ: Туристичка промоција наше земље широм Грчке (ФОТО)

Ферата Горњак нема ногоступе и захтева знање, снагу и специфичну опрему и њена употреба није дозвољена неискусним пењачима и малолетницима без пратње. Напоран посао изградње "гвозденог пута" извели су алпинисти Обрад Кузељевић, Дејан Антић, Слободан Жарковић и Хелена Ламбић.

Изградња вија ферате Горњак је први пример сарадње локалне самоуправе са планинарима, захваљујући којој је постојећој туристичкој понуди у Бањи Ждрело и планинарско-рекреативним стазама око Горњачке клисуре додата и ферата за коју месецима постоји огромно интересовање. Водичи и ферата сетови могу се изнајмити у планинарском клубу Горњак, а они који имају искуство и опрему дужни су да попуне пријавни формулар у комплексу познатог пастрмског рибњака и ресторана "Код Рајка", који се налази наспрам почетка ферате.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)