Овог лета у Црној Гори поједина купалишта биће уређена за кућне љубимце и њихове власнике.

Та новина предвиђена је најновијом Стратегијом одрживог управљања плажама коју је израдило Јавно предузеће за управљањем морским добром, а како је изјавила Ивана Лазовић из тог предузећа, у општини Будва биће отворена три "пет френдли" купалишта, преноси радио Слободна Европа.

"На Словенској плажи такво ће купалиште ове године бити у пуној функцији са свом инфраструктуром коју подразумева пет френдли купалиште. Друго купалиште за псе предвиђено је на плажи Буљарице, али ту још чекамо закупца. За треће купалиште које ће бити градског типа и неће имати закупца, одредили смо део плаже испред хотела ''Авала''", рекла је Лазовићева.

Како је предвиђено, свако купалиште за кућне љубимце мораће да има видно истакнута правила понашања за власнике и њихове псе, реквизите за чишћење, тушеве, посуде за храну и воду и играчке за кућне љубимце.

У Црној Гори већ постоје пет френдли хотели, а један такав налази се на плажи Јаз код Будве.

Власник тог хотела Слободан Пејовић каже да му највише гостију са кућним љубимцима долази из Чешке.

"Углавном прихватамо мање псе јер у хотелу имате и остале госте који понекада нису расположени да деле било шта са животињама. Зато сам и ставио на букингу ту једну клаузулу да се гост мора претходно јавити са информацијом о којој се раси ради. Мада, примао сам и веће псе, па онда дамо собу у приземљу", каже Пејовић.

На листи топ 10 земаља света у којима хотели прихватају госте са кућним љубимцима, према подацима сајта Тоурисм ревиеw, предњачи Немачка, а следе Италија и Аустрија.